Zupa z pora wege

W moim domu nigdy nie szykuję obiadów dwudaniowych. Zazwyczaj w czasie pory obiadowej jemy drugie dania. Zupa natomiast czasami jest na kolację lub jako przekąska. Ostatnim moim odkryciem, jest zupa z pora wege, na którą zaraz podam Ci przepis.
To idealny posiłek na słotę i jesienną melancholię.  Zupa aromatyczna, sycąca i miło rozgrzewająca.  Świetnie smakuje jak jest podana bardzo gorąca.

krem z pora wege

Wcześniej wszystkie zupy z pora jakie jadłam były albo w postaci zupy krem, albo z dodatkiem serków topionych, których ja nie używam w swojej kuchni.  Chciałam więc, stworzyć zupę inną niż te, ale na bazie pora. I udało mi się! Zupa wyjątkowa, smaczna i pożywna 😉

Do przygotowania mojej zupy z pora wege, potrzebujesz:

300g pora

300g pieczarek

300g przecieru pomidorowego (lub pomidorów z puszki)

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżeczki masła

2 łyżki sosu sojowego

150g Kuskus

2 łyżeczki bulionu domowego warzywnego

½ łyżeczki wędzonej papryki

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki tymianku

 

Przepis: Pora pokrój w piórka, wrzuć na patelnię. Podlej 3 łyżkami wody i duś, do momentu aż ona wyparuje. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Stale mieszając, poczekaj żeby pieczarki puściły wodę. Posyp przyprawami, możesz też lekko posolić i odczekaj, żeby woda wyparowała. Następnie zdejmij z ognia i dodaj masło – wymieszaj. Przełóż do garnka, zalej wodą ok. 1,5l – 2l, dodaj olej sezamowy, bulion domowy (do smaku 2 ziarenka pieprzu, listek laurowy) i na bardzo małym ogniu gotuj ok. 15minut. Po tym czasie dodaj pomidory i sos sojowy,  gotuj kolejne 15minut. Kuskus zalej w misce wrzątkiem.

Gotową zupę przelej do miseczek i do każdej dodaj po 2 łyżki gotowego kuskus.

krem z pora wege

Olej sezamowy i sos sojowy, to kluczowy dodatek. Właśnie dzięki nim zupa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Z podanego przepisu wychodzi 6 małych bulionówek (po ok. 200ml).

1 porcja mojej zupy z pora wege, to ok. 150kcal; W:24g; B: 6,8g; T: 4,2g

krem z pora wege