Sałatka tortowa, tort sałatkowy, sałatka wiosenna, wielkanocna, różnie można by ją nazwać. Zainspirowałam się przepisem ze strony kuchnia w czekoladzie. Z racji przyzwyczajenia, smaku oraz tego, że jestem dietetykiem, ograniczam ilość majonezu i żółtego sera. W związku z tym, trochę zmodyfikowałam znaleziony przepis. Sałatka wyszła pyszna, domownicy się zachwycają. Myślę, że śmiało możecie zrobić ją na święta.
Zawsze szukamy nowych przepisów. Stałe, coroczne sałatki już się nam znudziły, więc w tym roku, zrobię sałatkę tortową. Jeśli i ty masz ochotę na coś nowego w swojej kuchni podaję przepis na właśnie tą wyjątkową, dopiero odkrytą przeze mnie sałatkę tortową 😉
Biszkopt:
3 jajka
150g świeżego szpinaku
75g oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 serek kanapkowy (moim zdaniem, najlepszy skład ma TWÓJ SMAK PIĄTNICY)
pierś z kurczaka ok. 250g
1 łyżeczka przyprawy „Kebab-gyros”
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego
3łyżki majonezu
4łyżki jogurtu naturalnego greckiego
4 pełne łyżki pikantnego ketchupu
80g sera żółtego w kawałku
1 słoik papryki konserwowej
4 jajka ugotowane na twardo
40g tartego parmezanu
pół puszki kukurydzy
2 duże pęczki szczypiorku
Przepis na Thermomix: Szpinak umyj, osusz i zmiksuj 10sek/ obr. 6 (za pomocą kopystki). Następnie dodaj żółtka, olej, czosnek i przyprawy i ustaw 15sek/ Obr. 5. Powstałą masę przełóż do miski. Naczynie umyj i BARDZO DOKŁADNIE osusz, załóż motylek, wlej białka Nastaw 3,5 min/ Obr 4. Ubij na sztywną pianę. Zmniejsz obroty na dwa i powoli przez otwór w pokrywie dodaj zieloną masę. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj do dokładnego połączenia składników. 30sek. Obroty 1 Powstałe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz 30minut. Thermomix umyj i osusz.
Upieczony, zielony biszkopt odstaw do wystudzenia. W tym czasie, pokrój pierś z kurczaka w bardzo drobniutką kostkę. Dopraw kurkumą i przyprawą gyros. Wrzuć na patelnię, podsmaż ok. 6 minut, aż mięso będzie gotowe. Do naczynia miksującego wrzuć ser żółty pokrojony w kostkę i ustaw 15s/Obr.10 Przełóż do miseczki. To samo zrób z parmezanem. Umyj Thermomix i nastaw jajka. Wlej 400ml wody, włóż koszyczek i do niego jajka i ustaw 13min/ Varoma/Obr.1
Wystudzony zielony biszkopt przekrój wzdłuż, na dwie części. Jedną z nich posmaruj serkiem kanapkowym. Na to połóż usmażonego kurczaka.
Do naczynia miksującego włóż 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki ketchupu i ser żółty, ustaw 15sek/ Obr. 4. Powstałym sosem polej kurczaka. Na to połóż pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na sitku paprykę konserwową. Na to, połóż drugą część biszkoptu.
Ugotowane jajka podziel na białka i żółtka. Białka wrzuć do naczynia miksującego, dodaj łyżkę majonezu, 2 łyżki jogurtu oraz parmezan. Wyłóż na biszkopt i dokładnie rozsmaruj. Na to zgniecione (lub starte na tarce) żółtka. Następie ułóż kukurydzę, dobrze odsączoną oraz posiekany drobno szczypior. Sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przepis tradycyjny: Szpinak umyj, osusz i zmiksuj. Następnie dodaj żółtka, olej, czosnek i przyprawy ponownie zmiksuj wszystko razem w blenderze. Białka ubij na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodaj zieloną masę. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łyżką, do dokładnego połączenia składników. Powstałe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz 30minut.
Upieczony, zielony biszkopt odstaw do wystudzenia. W tym czasie, pokrój pierś z kurczaka w bardzo drobniutką kostkę. Dopraw kurkumą i przyprawą gyros. Wrzuć na patelnię, podsmaż ok. 6 minut, aż mięso będzie gotowe. Ser żółty i parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Jajka ugotuj na twardo.
Wystudzony zielony biszkopt przekrój wzdłuż, na dwie części. Jedną z nich posmaruj serkiem kanapkowym. Na to połóż usmażonego kurczaka.
Wymieszaj w miseczce: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki ketchupu i ser żółty, powstałym sosem polej kurczaka. Na to połóż pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na sitku paprykę konserwową. I drugą część biszkoptu.
Ugotowane jajka podziel na białka i żółtka. Białka zetrzyj na tarce, dodaj łyżkę majonezu, 2 łyżki jogurtu oraz parmezan. Wyłóż powstały sos na biszkopt i dokładnie rozsmaruj. Na to starte na tarce żółtka. Następie ułóż kukurydzę, dobrze odsączoną oraz posiekany drobno szczypior. Sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.