Sernik chałwowy – hit na przyjęciu

Szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto? Zapraszam na pyszny sernik chałwowy. Pierwszy raz spróbowałam go dzięki mojej koleżance. Poczęstowała mnie, ale początkowo wcale nie byłam zachwycona takim deserem, ponieważ nie przepadam za chałwą… Jednak, muszę Ci się przyznać, że jak tylko go spróbowałam, to naprawdę „odpłynęłam”. Sernik jest przepyszny, a smak chałwy w nim bardzo mi odpowiadał.

Od razu wzięłam przepis i po kilku dniach zrobiłam go sama. Teraz, sernik chałwowy, pojawia się u nas w domu raz na kilka miesięcy i zawsze robi furorę. Nie jest zbyt słodki, za to ma kremową, delikatną, wilgotną konsystencję. Dodatkowo polewa chałwowa idealnie dopełnia całość.

sernik chalwowy

Ja oczywiście po swojemu zmodyfikowałam przepis, który dostałam od Pati. Zmniejszyłam głównie dodatek cukru i zwróciłam dużą uwagę na produkty jakie kupuję do tego ciasta. Głównie mam na myśli, dobrej jakości chałwę i ciasteczka.

Pamiętaj: kupując chałwę, koniecznie przeczytaj skład. Nie ma znaczenia firma ani cena, ponieważ często w tych droższych markowych jest dodatek syropu glukozowego.

 Co potrzebujesz, żeby zrobić ten wyjątkowy sernik chałwowy?

 

SPÓD:

170g kruchych ciasteczek/ herbatników lub owsianych z OSKROBY

45g masła, miękkiego

2 -3 kostki czekolady gorzkiej

 

MASA:

850g sera twarogowego półtłustego zmielonego

70g ksylitolu

4 jajka

150g śmietanki 30%

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ziarna z laski wanilii

350g chałwy waniliowej

 

POLEWA:

150g śmietanki 30%

150g chałwy waniliowej

sernik chalwowy

Przepis na Thermomix: Ciasteczka, czekoladę i masło wrzuć do naczynia miksującego, ustaw 40s/ obr.10. Całość przełóż do tortownicy (u mnie 26cm – średnica), wyścielonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć, tak aby spód był równo pokryty. Wstaw do lodówki.

Do naczynia miksującego, włóż ser i ksylitol, wymieszaj 2 minuty/ obr. 6. Potem ustaw jeszcze 1 minua/ obr. 6 i co 15sekund wrzucaj po jednym jajku. Po tym czasie dodaj śmietankę, mąkę i ziarna wanilii i ponownie wymieszaj 15s/ obr. 6 Na sam koniec dodaj 250g chałwy pokrojonej w drobną kostkę i 100g chałwy pokrojonej na grubsze kawałki. Wymieszaj 10s/ obr 3. Gotową masę wlej do tortownicy i piecz ok. 55minut w temperaturze 170 stopni.

Jak sernik już się upiecze uchyl bardzo delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw tak ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Dopiero jak ciasto ostygnie, możesz zacząć robić polewę. Do naczynia miksującego wlej śmietankę i pokrojona drobno chałwę. Zmiksuj 10s/ obr. 7 i ustaw do podgrzania 4 minuty/ 50stopni/ obr. 3. Tak powstałą polewę wylej na sernik i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień 😉

Przepis tradycyjny: Ciasteczka, czekoladę i masło wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Możesz też czekoladę zetrzeć na tarce, a ciastka rozgnieść wałkiem, potem połączyć składniki i dodać masło, wszystko wymieszać razem. Całość przełóż do tortownicy (u mnie 26cm – średnica), wyścielonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć, tak aby spód był równo pokryty. Wstaw do lodówki.

Ser i ksylitol mieszaj mikserem, stopniowo do masy dodawaj po jednym jajku. Następnie, dodaj śmietankę, mąkę i ziarna wanilii i ponownie wymieszaj. Teraz dodaj 250g chałwy pokrojonej w drobną kostkę – wymieszaj. Na sam koniec dodaj 100g chałwy i połącz składniki ale tak, żeby nie powstała jednolita masa, czyli żeby zostały drobne kawałki chałwy. Gotową masę wlej do tortownicy i piecz ok. 55minut w temperaturze 170 stopni.

Jak sernik już się upiecze uchyl bardzo delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw tak ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Dopiero jak ciasto ostygnie, możesz zacząć robić polewę. Chałwę rozkrusz i wsyp do garnka, dodaj do niej śmietankę, dokładnie wymieszaj składniki i lekko podgrzewaj, żeby delikatnie zgęstniała polewa. Tak powstałą polewę wylej na sernik i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień 😉
sernik chalwowy

Jadłaś już kiedyś taki sernik chałwowy? Napisz, bo jestem ciekawa 😉 Jeśli nie, to kupuj składniki i działaj, naprawdę nie pożałujesz 😉

Całe ciasto podziel na 16 kawałków.

Każdy kawałek ma ok. 330kcal, w tym: W: 29,3g; B: 7,4g; T:22g