Kruche ciasteczka i pierniczki zawsze zwiastują w naszym domu nadchodzące święta. Uwielbiam to wycinanie różnych kształtów z ciasta, a potem układanie wypieczonych ciasteczek w metalowe świąteczne pojemniki. Cały dom wypełnia się wtedy przemiłym zapachem cynamonu, wanilii, przyprawy piernikowej. Urok oprószonej mąką kuchni i piętrzących się w niej pierniczków stwarza nastrój domowego ciepła. Dzisiaj podam Ci sprawdzony przepis na pierniczki, wychodzą idealne!
W tym roku już 6tego grudnia zaczęłyśmy z mamą nasze wypieki. Oczywiście pierwsze blachy idą na rozczęstowanie. Tak było i tym razem: pudełeczko dla babci, cioci, mamy koleżanki, dla miłego Pana z targu. Reszta na domową degustację i już niewiele na święta zostało, więc kolejna tura wypieków była ponownie wczoraj. Jednak w tym roku dorwałam wyjątkowy przepis na małe pierniczki. Zawsze zastanawiałam się jak je przygotować, aby były miękkie jak podusie, a jednocześnie nieco chrupiące. Powiem Ci, że do tej pory zawsze robiłam chrupiące, ale twarde. Co prawda były pyszne, jednak nie o to mi chodziło.
Teraz już mam sprawdzony przepis na pierniczki, są pyszne. Dzięki nim mam satysfakcję, że są o niebo lepsze niż te kupione w sklepie. Przepis dostałam od znajomej. Już z jej opowiadań wiedziałam, że to właśnie takie z moich odwiecznych poszukiwań, wiec szybko wzięłam się do roboty i nie pomyliłam się. Zapach w mieszkaniu nieziemski, opanował całe piętro w bloku, a pierniczkami zajadają się wszyscy. Radzę i Tobie – spróbuj, a gwarantuję, że wrócisz do niego bardzo szybko. U nas, na pewno na stałe, zagości on w domu i będziemy co roku z niego korzystać.
EDIT: Rzeczywiście, tak się stało co roku robimy te pierniczki. 3 rok z rzędu, więc potwierdzam z całą pewnością, że jest to sprawdzony przepis na pierniczki – zachwycają one każdego roku wszystkich zebranych przy świątecznym stole.
Wielkim plusem tych ciasteczek jest to, że są idealne do jedzenia od razu po upieczeniu 😉 Nie trzeba odkładać ich do leżakowania, zresztą są tak pyszne, że u nas i tak długo by nie poleżały. Podczas szykowania z kuchni nie można wychodzić, bo pieką się bardzo szybko – ok. 8 minut.
Ja osobiście, delikatnie zmodyfikowałam dodatek cukru, uważam że 3 łyżki miodu i pół szklanki cukru w zupełności wystarczy. U mnie zamiast białego cukru pudru, pojawił się brązowy cukier. Dodał jeszcze lepszego smaku ciasteczkom, a dzięki temu pierniczki są słodkie, ale nie zamulające. Świetna alternatywą będzie również ksylitol.
Sprawdzony przepis na pierniczki:
400 g mąki pszennej zwykłej
150 g cukru pudru z cukru trzcinowego
EDIT: W tym roku już zmniejszyłam tą ilość i dodałam 100g ksylitolu – jak dla mnie są i tak wystarczająco słodkie)
2 duże łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
Pół łyżeczki sody
2 jajka
100 g masła
3 łyżki miodu naturalnego
45 g świeżych drożdży
Białko jaja do posmarowania pierniczków
Przepis tradycyjny: Masło i miód podgrzej, aż się rozpuści. Odstaw żeby troszkę ostygło, następnie dodaj drożdże –wymieszaj, aż powstanie jednolita masa i przestudź, aby było lekko ciepłe. Dodaj do tego: mąkę, cukier puder (lub ksylitol), kakao, przyprawę, sodę i jajka – porządnie wymieszaj, na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję, miękkiej, delikatnej ciastoliny.
Pamiętajcie, że ciasto na pierniki nie powinno być mocno podsypywane mąką, bo wtedy wychodzą twarde ciasteczka. Ciasto rozwałkuj (nie za mocno- na ok. 0,5cm) i wycinaj kształty foremkami. Wycięte ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i koniecznie posmaruj je białkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz ok. 8-10 minut.
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż masło i miód i ustaw 1 min 30 s/ temp. 55 stopni/obr.3. Dodaj drożdże i znów ustaw 1 min 30 s/ temp. 55 stopni/obr.3 Wsyp mąkę, cukier puder (lub ksylitol), kakao, przyprawę, sodę i jajka. Włącz: 2 minuty, interwał. Ciasto powinno mieć konsystencję, miękkiej, delikatnej ciastoliny.
Pamiętaj, że ciasto na pierniki nie powinno być mocno podsypywane mąką, bo wtedy wychodzą twarde ciasteczka. Ciasto rozwałkuj (nie za mocno – na ok. 0,5cm)i wycinaj kształty foremkami. Wycięte ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i koniecznie posmaruj je białkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz ok. 8-10 minut.
Zobacz też mój przepis na wigilijne paszteciki i tartę do barszczu.