Kruchy, razowy spód, biały krem i piękna dekoracja, to moja nowa tarta migdałowa z jeżynami. Która z Was chętna na takie smaki, to zapraszam do działania. Ciasto kruche, jest z mojego podstawowego przepisu. Zawsze się sprawdza, zawsze dobrze smakuje. Idealnie nadaje się do zrobienia tarty, jak i świetnie sprawdzi się do wykonania np. kruchych babeczek.
Kiedyś wiadomo, wszystkie takie ciasta robiłam standardowo jak to zwykle się przyjęło, czyli z białej mąki. Obecnie zawsze mam w domu mąkę razową i wszystkie smakołyki piekę właśnie z niej. Dariomąż już chyba tak zaakceptował ten smak, że przestał się dziwić, że znów takie ciasto. Dla Lenki to całkowicie normalne 🙂 A ja przynajmniej mam świadomość, że to moje ciasto oprócz kalorii ma jeszcze wartości odżywcze, w przeciwieństwie do popularnych wypieków z białej mąki.
Jeśli lubisz ciekawe smaki w kuchni to zapraszam Cię po przepisz na moją tartę ananasową.
Tarta migdałowa z jeżynami, też oczywiście jest z mąki razowej, czyli inaczej mówiąc z pełnoziarnistej.
Chcesz się przekonać jaka jest smaczna? To zapraszam po przepis.
TARTA MIGDAŁOWA Z JEŻYNAMI:
CIASTO:
150g maki pszennej, razowej
65g masła
1 łyżka ksylitolu
Szczypta soli
50ml wody
MASA MIGDAŁOWA:
100g migdałów
70g ksylitolu
400g serka homogenizowanego, naturalnego
1 laska wanilii, lub cukier z wanilią
3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 50ml gorącej wody
DEKORACJA:
300g jeżyn lub innych sezonowych warzyw
30g płatków migdałowych lub pokrojonych migdałów
Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki na ciasto włóż do naczynia miksującego i ustaw 25s/ obr. 5. Następnie już wyrobione ciasto wyjmij z naczynia, uformuj z niego kulę, włóż do woreczka lub owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30minut do 1 godziny.
Po tym czasie, rozwałkuj ciasto. Będzie Ci łatwiej to zrobić, jeśli kulę położysz na kawałku papieru do pieczenia i przykryjesz go drugim. Wtedy rozwałkuj na wielkość blaszki (tak abyś uformowała również brzegi tarty) i włóż takie ciasto do formy. Nakłuj je widelcem i piecz w nagrzanym piekarniku do 180stopni, przez ok. 20 minut.
Migdały zalej wrzątkiem, zostaw na ok. 10minut. Po tym czasie zdejmij skórkę. Do czystego naczynia miksującego włóż migdały i ksylitol, ustaw 15s/ obr. 10. Następnie dodaj serek i wanilię, wymieszaj 30s/ obr. 4. W tym czasie, przez otwór w pokrywie wlej rozpuszczoną żelatynę.
Upieczony spód odstaw do ostygnięcia, następnie wlej na niego masę migdałową. Udekoruj jeżynami i posyp płatkami migdałów lub posiekanymi migdałami (bez skóry). Wstaw do lodówki – najlepiej na cała noc. Tarta migdałowa z jeżynami najlepiej smakuje, jak ciasto delikatnie skruszeje, czyli na następny dzień.
Przepis tradycyjny: Masło posiekaj z mąką wymieszana z solą i ksylitolem. Dodaj odę i zagnieć ciasto. Następnie, uformuj z niego kulę, włóż do woreczka lub owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30minut do 1 godziny. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto. Będzie Ci łatwiej to zrobić, jeśli kulę położysz na kawałku papieru do pieczenia i przykryjesz go drugim. Wtedy rozwałkuj na wielkość blaszki (tak abyś uformowała również brzegi tarty) i włóż takie ciasto do formy. Nakłuj je widelcem i piecz w nagrzanym piekarniku do 180stopni, przez ok. 20 minut.
Migdały zalej wrzątkiem, zostaw na ok. 10minut. Po tym czasie zdejmij skórkę. Włóż je razem z ksylitolem do blendera i zmiksuj na drobne kawałki. Dodaj do nich serek i wanilię, wymieszaj. Na koniec połącz z rozpuszczoną żelatyną.
Upieczony spód odstaw do ostygnięcia, następnie wlej na niego masę migdałową. Udekoruj jeżynami i posyp płatkami migdałów lub posiekanymi migdałami (bez skóry). Wstaw do lodówki – najlepiej na cała noc. Tarta migdałowa z jeżynami najlepiej smakuje, jak ciasto delikatnie skruszeje, czyli na następny dzień.