Wrap jak zrobić taką smaczną przekąskę? To łatwe, szybkie i mega smaczne danie. Świetnie sprawdzi się do pracy, na uczelnię, a nawet na przyjęcie. Tak naprawdę, to danie, które działa na wyobraźnię i jest świetne do kulinarnych szaleństw. W tortillę możemy włożyć wszystko to co lubimy. Cały sekret smaku polega na tym, żeby dobrze dobrać składniki, aby świetnie się komponowały i nie były mdłe.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, to nie byłabym sobą, jakbym nie poruszyła kwestii placków, czyli tortilli. W związku z tym, że przepis zaliczam do dań szybkich i gotowych do zjedzenia w 5 minut, to placki najczęściej kupuję.To takie jedno z kilku grzechów dietetyka 😉 Każdy z nas ma jakieś słabe punkty, co? Jednak… nie biorę byle czego z półki i staram się wybrać tzw. mniejsze zło. Co to znaczy? Przed zakupem, czytam skład. Jestem przerażona tym co firmy dodają do tych placków. Przegląd tortilli zrobiłam w 3 sklepach, koło mojego domu. Skład większości nie wygląda zbyt ciekawie i zachęcająco do zakupu.
Przede wszystkim podczas wyboru pamiętaj o podstawowej zasadzie:
Im krótsza lista składu danego produktu tym lepiej.
Unikaj produktów, które w swoim składzie mają dziwnie brzmiące nazwy.
Tortille, które wzięłam pod lupę, zawierają na początku (czyli w największej ilości) mąkę pszenną ok. 60% i wodę, a potem jest już coraz gorzej. Przejrzałam tortille z 4 różnych firm i składy w 3 z nich były bardzo podobne – tak samo złe. Górował tam tłuszcz palmowy – częściowo utwardzony, substancje utrzymujące wilgoć, dwie substancje konserwujące. I we wszystkich pojawiły się, dwie, a nawet w niektórych cztery substancje spulchniające, emulgatory i stabilizatory, w tym guma guar i ksantowa. Dlatego pamiętajcie, im mniej takich uzupełniaczy tym lepiej. W związku z tym, mój ranking wygrywa DELECTA: mąka pszenna 65%, woda, olej rzepakowy. Dalej zaczyna się niestety gorsza część składu, ale i tak jest tego mniej, niż w tortillach z innych firm.
Oczywiście, jeśli masz ochotę i trochę czasu, możesz zrobić taką tortillę samodzielnie. Wtedy, będziesz pewny, że ograniczyłeś całkowicie wszystkie zbędne dodatki.
Wrap jak zrobić taka smaczną przekąskę? Bardzo proste, potrzebujesz:
1.
placek tortilli
20g rukoli
20g papryki czerwonej
30g pieczonej piersi z indyka
20g serka śmietankowego Twój Smak z Piątnicy – ( bo ten ma najlepszy skład, ze wszystkich tego typu ;))
2.
placek tortilli
20g rukoli
10g ziaren słonecznika
suszone pomidory 3 sztuki – pokrojone w paski
30g łososia wędzonego
20g serka śmietankowego Twój Smak z Piątnicy
3.
placek tortilli
garść posiekanej natki pietruszki
40g pieczonego kurczaka
20g oliwek
20g papryki czerwonej
20g serka śmietankowego Twój Smak z Piątnicy
Na tortilli rozsmaruj równomiernie serek, potem połóż resztę składników z wybranego przepisu i mocno zawiń tortillę.
Pokrój na 5 mniejszych kawałków i gotowe.
Takie są moje 3 pomysły na wrapy z zielonym środkiem.
Podobny przepis też możecie znaleźć na tym blogu
Próbujcie i opiniujcie.