Bezglutenowy murzynek

Jesień i zima to dla mnie czas na wypieki murzynków. Nie wiem czemu, ale najlepiej smakują mi właśnie w tym sezonie. Jak zwykle lubię poeksperymentować z przepisami i moimi pomysłami. Tym razem udało mi się za pierwszym razem stworzyć pyszny, puszysty bezglutenowy murzynek.

Nie mam nic do glutenu i jadam go na co dzień, ale czasami lubię pokombinować w kuchni. Dodatkowo ze względu na moich pacjentów, próbuję różnych połączeń, abym mogła zawsze mieć dla nich ciekawe propozycje na dania oraz słodkie wypieki. Oczywiście zawsze z uwzględnieniem ich potrzeb i nietolerancji.

Po spotkaniu z jedną z moich pacjentek, w tamtym tygodniu, powstał właśnie pomysł na nowy bezglutenowy murzynek. Przepis na podobne ciasto znajdziesz  TU.

Korzystając z moich niewielkich jeszcze, ale już kulinarnych doświadczeń. Połączyłam 3 przepisy, wybrałam z nich to co mi pasowało, wyrzuciłam to czego nie chciałam, aby w tym bezglutenowym murzynku się pojawiło. I tak powstał mój własny przepis.

Podzieliłam się nim już  z dziewczynami na instagramie, kilka z nich od razu mi zaufało i zrobiły swoje wersje 🙂 Im też ślicznie ciasto wyrosło i super smakowało, więc śmiało możesz piec swojego bezglutenowego murzynka.

bezglutenowy murzynek

 

CHĘTNA NA PRZEPIS ?

200ml mleka
3 łyżki kakao
90g masła
2 żółtka
50g wiórek kokosowych
2 dojrzałe banany
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej)
50g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
2 białka

3 gruszki
1 łyżeczka cukru z wanilią lub ksylitolu z wanilią

 

Przepis tradycyjny: Mleko rozpuść z kakao, dodaj masło. Delikatnie podgrzej, tak aby się rozpuściło. Następnie dodaj banany, fasolę i żółtka. Zmiksuj dokładnie. Dodaj wiórki i mąkę z proszkiem. Wymieszaj tak, aby nie było grudek mąki.

Białka ubij i dodaj do ciasta, delikatnie, bardzo delikatnie, mieszaj do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelej do formy – keksówki.

Gruszki obierz, przekrój na pół i ułóż na cieście, środkiem do góry. Posyp je ksylitolem z wanilią.
Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 40 min. Potem ustaw na 200 stopni i dopiecz jeszcze 20 minut.
Moim zdaniem, ten bezglutenowy murzynek najlepiej smakuje prosto po upieczeniu 🙂

Ksylitol z wanilią robię sama. Do słoika z ksylitolem dodaję pokrojoną laskę wanilii, zakręcam i odstawiam na tydzień, następnie miksuję wszystko razem i to stosuję do domowych słodkości jako “cukier waniliowy”.

Przepis na Thermomix:  Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj masło i kakao i ustaw 2 min./ temp. 60 stopni/ obr. 5. Następnie dodaj banany, fasolę i żółtka i ustaw 40s/ obr. 6. Dodaj wiórki kokosowe i mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj 20s/ obr. 4

Białka ubij w innym naczyniu i dodaj do masy. Całość wymieszaj delikatnie kopystką, do połączenia składników. Gotowe ciasto przelej do formy -keksówki.

Gruszki obierz, przekrój na pół i ułóż na cieście, środkiem do góry. Posyp je ksylitolem z wanilią.
Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 40 min. Potem ustaw na 200 stopni i dopiecz jeszcze 20 minut.
Moim zdaniem, ten bezglutenowy murzynek najlepiej smakuje prosto po upieczeniu 🙂

UWAGA! Jeśli chcesz również w thermomixie ubić pianę z białek, to zrób to najpierw. Co najważniejsze to do czystego i SUCHEGO! naczynia miksującego włóż również czysty i SUCHY motylek – ponieważ inaczej piana się nie ubije.  Do tak przygotowanego naczynia, wlej białka i ustaw 3 minuty/ obr. 4. Sztywną pianę przełóż do miski, a w naczyniu zrób ciasto wg powyższego przepisu.

bezglutenowy murzynek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *