Z chęci zjedzenia czegoś dobrego, powstało takie cudo. Mnie osobiście kojarzy się to z bułgarskimi (a może one nie są bułgarskie?) miękkimi przegryzkami na słodko. Ładnie zawsze wyglądają, ale smakiem nigdy mnie nie urzekły. Mój biały blok z mascarpone, oczywiście zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem, prawda?
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że ten mój biały blok z mascarpone, to nie jest tradycyjny blok. Dlaczego?
Zrobiłam go oczywiście bez mleka w proszku i bez popularnych herbatników. W związku z tym, szukałam odpowiedniej, nowej nazwy na ten mój smakołyk. Dariomąż zjadł go, aaaa…. Uwaga…. W jeden dzień, ale nazwy nie wymyślił…
Z pomocą przyszły dziewczyny z FB. Patrząc na zdjęcie nadały mu przeróżne nazwy: biała rozkosz, białe szaleństwo, bakaliowa chmurka i niebiańska chwila. Uważam, że każda pasuje idealnie, dlatego ciężko mi wybrać tę jedną. Jak zrobisz już sama to ciasto, to wybierzesz adekwatną według Ciebie.
Ten biały blok z mascarpone, robi się banalnie szybko.
DO JEGO PRZYGOTOWANIA POTRZEBUJESZ:
250g serka mascarpone
250g serka homogenizowanego, naturalnego (np. Pilos)
20g cukru waniliowego (takiego z prawdziwą wanilią – najlepiej własnej produkcji J )
3 łyżki żelatyny
50ml gorącej wody
50g migdałów
50g suszonych śliwek
50g suszonych moreli
Oczywiście rodzaj bakalii możesz zmieniać i dodawać według własnych upodobań smakowych.
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier waniliowy, ustaw 30sek/ obr.4. Następnie w kubku wymieszaj żelatynę z wodą – do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodaj ją do białej masy. Wymieszaj 20s/ obr.5. Wrzuć wszystkie bakalie (śliwki i morele możesz pokroić na mniejsze kawałki), ustaw 10sek/ obroty wsteczne/ obr.2.
Tak powstałą masę przelej do małej keksówki (najlepiej wyścielonej folią spożywczą – wtedy łatwiej będzie Ci wyjąć z niej gotowe już ciasto). Wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego!
Przepis tradycyjny: Serek homogenizowany przełóż do naczynia w którym będzie miksować wszystkie składniki. Dodaj cukier waniliowy i stopniowo podczas miksowania dodawaj serek mascarpone. Miksuj do momentu otrzymania jednolitej masy. Następnie w kubku wymieszaj żelatynę z wodą – do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodaj ją do białej masy. I ponownie zmiksuj, alby żelatyna całkowicie się połączyła z masą. Na koniec, wrzuć wszystkie bakalie (śliwki i morele możesz pokroić na mniejsze kawałki), i całość wymieszaj już łyżką.
Tak powstałą masę przelej do małej keksówki (najlepiej wyścielonej folią spożywczą – wtedy łatwiej będzie Ci wyjąć z niej gotowe już ciasto). Wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego!
Z podanego przepisu wychodzi 20 kawałków,
każdy z nich ma ok. 100kcal, w tym W: 6g; B: 3,6g; T: 6,8g
Jeśli lubisz takie słodycze na zimno, koniecznie zajrzyj TUTAJ i zobacz inne przepisy.