Masz ochotę na szybką słodycz do kawy? A może niespodziewani goście zapowiedzieli się, że będą za pół godziny? Podaję Ci idealny przepis na takie sytuacje. Muffinki z mąką kukurydzianą i bakaliami. Pyszne, szybkie i proste w wykonaniu.
Drugi bardzo ciekawy przepis, który też możesz zastosować w awaryjnych sytuacjach to: orkiszowe babeczki z bananami i masłem orzechowym, przepis znajdziesz TUTAJ.
Dzięki mące kukurydzianej są ciekawe w smaku i różnią się od tych popularnych muffin.
DO PRZYGOTOWANIA MUFFINEK Z MĄKĄ KUKURYDZIANĄ, POTRZEBUJESZ:
160g mąki kukurydzianej
140g mąki pszennej pełnoziarnistej
35g ksylitolu (jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta dodaj więcej)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 jajko
250g mleka
20g oleju
35g rodzynek
35g żurawiny suszonej
Możesz dodać inne dowolne bakalie, jakie akurat masz w domu
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego dodaj mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i sól, ustaw 4s/obr.4 – przełóż to do miski.
Następnie do pustego już naczynia miksującego wlej mleko, olej i dodaj jajko, wymieszaj 5s/obr.3 Następnie dodaj zrobiona wcześniej mieszankę suchych składników – mąk.
Ustaw 6s/ obr.4 Dodaj bakalie i wymieszaj 6s/ obroty wsteczne/ obr.4. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz w nagrzanym piekarniku, na 200stopni przez ok. 15 – 20minut. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, zostaw tak na 10minut. Potem wyjmij muffinki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przepis tradycyjny: Mąkę kukurydzianą wsyp do miski i wymieszaj z mąką pszenną pełnoziarnistą, z ksylitolem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj dokładnie mleko z olejem i jajkiem – możesz użyć miksera. Jak już będzie prawie jednolita masa, dodawaj stopniowo mieszankę z drugiej miski – suchych składników. Miksuj, do momentu powstania jednolitej masy. Dodaj bakalie, wymieszaj łyżką i nakładaj ciasto do foremek na muffiny.
Piecz w nagrzanym piekarniku, na 200stopni przez ok. 15 – 20minut. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, zostaw tak na 10minut. Potem wyjmij muffinki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Z podanego powyżej przepisu na muffinki z mąką kukurydzianą,
wyszło mi 5 dużych muffinek, każda z nich ma ok. 320kcal, w tym W:61,7g; B: 7,3g; 7,5g
Tworząc te muffinki z mąką kukurydzianą zainspirowałam się przepisem z książki „Podróże z Thermomixem”, jednak przepis wykonałam po moich poprawkach 😉