Ciasteczka z jabłkami, czyli przekąska w pracy – dla wielbicieli smakołyków, ale w zdrowej odsłonie.
Owsianki uwielbiam, a moja przygoda z nimi rozpoczęła się dzięki moim pacjentom. To oni mobilizowali mnie do wymyślania coraz to nowszych przepisów na słodkie, ale zdrowe przekąski. Ciasteczka z jabłkami to jedne z pierwszych jakie wpisywałam do planów żywieniowych. Wszyscy pacjenci byli zgodni, że mając je w diecie, nie potrzebują podjadać już innych, „sklepowych zapychaczy”. Niestety przed rozpoczęciem stosowania planu żywieniowego, często sięgali po gotowe słodycze, które miały w sobie olbrzymie ilości cukru, syropu glukozowego oraz sztucznych barwników i aromatów. Najbardziej cieszy mnie to, że już coraz więcej jest świadomych konsumentów.
To od Ciebie zależy co wkładasz do koszyka i czym później zanieczyszczasz swój organizm. Wiem też, że skoro czytasz ten post to już zdajesz sobie sprawę z tego jak niezdrowa jest obecna żywność i szukasz jej lepszych zamienników. Dobrze trafiłeś mój czytelniku.
tutaj znajdziesz przepis na inne ciasteczka owsiane z daktylami.
Zapraszam do zrobienia samodzielnie ciasteczek, które gwarantuje, że chętnie będą zjedzone zarówno przez Ciebie jak i resztę domowników. Takie słodkości są dobre tak samo dla dorosłych jak i dla małych pociech. Moja 10-cio miesięczna Gwiazda uwielbia je w połączeniu z jogurtem naturalnym. Dlatego, żeby tak dobry przepis nie był zaszufladkowany tylko dla nielicznych, to chętnie się nim z Wami dzielę.
Ciasteczka z jabłkami są bardzo tanie, a przy tym bardzo pyszne.
Na 1 porcję potrzebujesz:
Jajko
Duże jabłko ok. 200g
2 łyżki oleju ok. 12ml
5,5 łyżki płatków owsianych ok. 55g
Łyżeczka cynamonu
Pół laski wanilii
Przepis na Thermomix: Jabłko obierz, usuń pestki, pokrój na mniejsze część i wrzuć do naczynia miksującego, dodaj jajko, olej i przyprawy i wymieszaj 10s/Obr. 6, następnie dodaj płatki owsiane i ustaw 5s/ Obr 7. Gotową masę odstaw na ok. 15min, tak aby płatki napęczniały.
Przepis tradycyjny: Jabłko obierz, usuń pestki, zetrzyj na tarce. Jajko rozbij widelcem w misce, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć do tego starte jabłko i olej, wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj płatki, gotową masę odstaw na ok. 25min, tak aby płatki napęczniały.
Blachę wyłóż papierem i na nim wykładaj masę łyżką, tak aby powstały ciasteczka. Piecz ok. 15 minut w nagrzanym do 180stopni piekarniku.