Ciasto z musem wiśniowym

W moim domu słodycze są prawie codziennie. Bardzo lubię jak w lodówce jest coś smacznego w formie deseru lub kawałek ciasta do kawy. Nie akceptuję jednak żadnych kupionych, gotowych ciasteczek ani innych słodyczy. Jak czytam ich skład to jestem zdruzgotana, tym co dodają do nich producenci żywności. Nie zgadzam się na kupowanie takiej chemii, połączonej z utwardzonymi tłuszczami i olbrzymia ilością cukru, pod różną postacią. Dlatego każda słodycz, jaka jest u nas w domu, jest zrobiona przeze mnie. Dzięki temu wiem, co zawiera mój deser. Jestem pewna, że nie faszeruję siebie i najbliższych zbędnymi, niezdrowymi  dodatkami. Dzisiaj do kawy dla gości zrobiłam ciasto z musem wiśniowym.

Z racji tego, że teraz mamy sezon na wiśnie, to właśnie w tym tygodniu gości u nas ciasto z musem wiśniowym. Owszem łatwiej i szybciej jest pójść do sklepu po kawałek gotowego ciacha, ale po pierwsze jak już pisałam odrzuca mnie ich skład, a po drugie mi już takie po prostu nie smakują. Czuję w nich przesyt sztucznych aromatów, tanich tłuszczy i olbrzymiej ilości cukru. Nawet jeśli czasami zdarzy mi się dodać cukier  to są to naprawdę niewielkie ilości. Staram się go wyeliminować z naszej kuchni. Wiadomo jednak, że desery muszą być słodkie, w związku z tym jako idealny zamiennik białego cukru, używam głównie syropu klonowego, miodu lub ostatecznie ksylitolu.

Domowe biszkopty piekę bardzo rzadko, z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że drażni mnie to jak mi nie wyrasta odpowiednio (a niestety zdarza się to za każdym razem ;)). Drugi powód to taki, że aby wyszedł biszkopt, trzeba dodać cukier. Jednak jak szykują ,mi się odwiedziny wymagających gości (czyli takich, którzy na co dzień odżywiają się tym co serwuje dzisiejszy przemysł spożywczy)  to w ramach kompromisu robię tak: Biszkopt piekę z dodatkiem cukru lub ksylitolu, żeby ładnie wyrósł, a masę robię już po swojemu czyli tylko słodzę syropem klonowym lub miodem.

Tak wygląda moje ostatnie dzieło.

ciasto z musem wiśniowym

Gwarantuje Ci, że smakuje lepiej niż wygląda. Jeśli masz ochotę tez popełnić taką słodycz, polecam.

Podaję Ci przepis na ciasto z musem wiśniowym:

BISZKOPT:

4 jaja

80g cukru lub ksylitolu

120g mąki pszennej

BIAŁA MASA:

1 budyń

500ml mleka

Serek naturalny homogenizowany

70g syropu klonowego

3 garści borówki amerykańskiej

2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50ml gorącej wody

MUS WIŚNIOWY:

500g wiśni, bez pestek

Płaska łyżeczka kardamonu

Pół łyżeczki cynamonu

2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50ml gorącej wody

3 kostki gorzkiej czekolady

Przepis na Thermomix: Załóż motylek, do naczynia miksującego włóż jajka z cukrem, ustaw 6minut/37stopni/obroty 4. Następnie ubijaj znów 6miut/obroty 4. Następnie dodaj mąkę i ustaw 4s/Obr.3 zdejmij motylek i przełóż ciasto do tortownicy. Piecz 20minut w nagrzanym piekarniku na 180stopni. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Następnie przekrój ciasto na pół i mocno nasącz każdą połówkę (kubek bardzo mocnej herbaty wymieszany z 3 łyżkami soku z cytryny).

Do umytego naczynia miksującego wlej 500ml mleka i wsyp budyń waniliowy (lub 20g mąki ziemniaczanej i pół laski wanilii) ustaw 7minut/100stopni/Obr. 3. Przestudź budyń. Następnie dodaj do niego serek i syrop klonowy, wymieszaj 15sek/ Obr 3, wlej rozpuszczoną w wodzie żelatynę i ponownie wymieszaj 10sek/Obr 3. Dodaj borówki i wymieszaj kopystką. Gotową masę wylej na nasączona połówkę biszkoptu, przykryj ją drugą częścią biszkoptu i wstaw do lodówki. Z wiśni pozbądź się pestek, gotowe owoce wrzuć do naczynia miksującego i ustaw 10sek/ obr8, dodaj kardamon i cynamon i podgrzewaj 10minut/100stopni/Obr 1, wystudź. Dodaj rozpuszczona żelatynę, wymieszaj 10sek/ obr3 i powstały mus wylej na ciasto. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (możesz dolać łyżkę mleka). Udekoruj nią boki ciasta. Gotowe ciasto wstaw  do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień 😉

Przepis tradycyjny: Jajka porządnie ubij z cukrem, następnie dodaj mąkę, wymieszaj delikatnie łyżką i gotowe ciasto przełóż do tortownicy. Piecz 20minut w nagrzanym piekarniku na 180stopni. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Następnie przekrój ciasto na pół i mocno nasącz każdą połówkę (kubek bardzo mocnej herbaty wymieszany z 3 łyżkami soku z cytryny).

Budyń ugotuj i odstaw do ostudzenia. Do chłodnego budyniu dodaj serek i syrop klonowy, dokładnie wymieszaj mikserem na gładki krem. Dodaj żelatynę, ponownie wymieszaj. Na koniec wsyp borówki i gotową masę przelej na nasączony biszkopt. Przykryj ją drugą połówką i wstaw do lodówki. . Z wiśni pozbądź się pestek, gotowe owoce wrzuć do blendera  – zmiksuj. Dodaj kardamon i cynamon i podgrzewaj w garnku, wystudź. Dodaj rozpuszczona żelatynę, wymieszaj dokładnie i powstały mus wylej na ciasto. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (możesz dolać łyżkę mleka). Udekoruj nią boki ciasta. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień 😉

ciasto z musem wiśniowym

Smacznego! 🙂

ciasto z musem wiśniowym