Kokosy, plaża, błękit wody i nieba… „Smak raju” – tak nas zapewnia reklama znanego kokosowego batonika. Za taki ,,Raj” jednak będziemy musieli odpracować prywatne ,,piekło” na siłowni. 1 opakowanie, w którym mamy dwa małe batoniki to 278 kcal. Oprócz tego, jeśli czytałaś moje wcześniejsze posty, to wiesz, że prawie wszystkie gotowe, znane z reklam produkty spożywcze dostępne w sklepach zawierają ukryte, niezdrowe składniki. Tak jest i w tym przypadku. Zastanawialiście się jak one są zrobione? Wiadomo, że z wiórków kokosowych i czekolady, bo widać to i czuć już od pierwszego kęsa, ale jakie jeszcze są dodatki?
Czytamy skład: cukier, wiórki kokosowe (21%), syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory (lecytyna sojowa, E471), laktoza, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (z mleka), substancja utrzymująca wilgotność (glicerol), sól, naturalny ekstrakt z wanilii.
Co się okazuje? Opis na opakowaniu utwierdza nas, że ten baton to „soczysty biały kokos oblany mleczną czekoladą”, brzmi pysznie. Jednak po przeczytaniu składu, możesz śmiało stwierdzić, że to głównie cukier. Jest on wymieszany z kokosem w ilości 21% i tłuszczem oraz miazgą kakaową z wieloma uzupełniaczami.
Jeśli lubisz smak kokosa, to polecam Ci zrobić własne, pyszne domowe batoniki bounty, ale 5-cio składnikowe, czyli bez zbędnych dodatków, emulatorów i cukru! W takich własnych batonikach, naprawdę odnajdziesz autentyczny smak kokosa i czekolady. Dodatkowo zaoszczędzisz pieniądze. Z mojego przepisu, wychodzi 10 sztuk batoników, a całość kosztować Cię będzie ok. 14 zł. Oznacza to, że jeden baton to koszt 1,40zł, a za słodki, firmowy ulepek zapłacić musisz ok. 2zł
Jeśli zainteresowała Cie zdrowa alternatywa popularnych batonów, zajrzyj TUTAJ, znajdziesz przepis na domowe snickersy.
Przepis na domowe batoniki bounty:
250g sera ricotta
całość gęstej części mleczka kokosowego (z puszki)
ziarna z 1 laski wanilii
100g wiórek kokosowych
Polewa:
9 kostek gorzkiej czekolady
100ml mleka
Przepis na Thermomix: 80g wiórek wymieszaj z serem i wanilią 10sek/obr3, dodaj gęstą część mleczka kokosowego i ponownie wymieszaj 10s/Obr 3. Dodatkowo przemieszaj kopystką, aby sprawdzić czy składniki się połączyły i wstaw gotową masę na 15minut do lodówki. Po tym czasie formuj batoniki, każdy oprósz pozostałymi wiórkami. Czekoladę rozpuść z mlekiem 2% w kąpieli wodnej. Uformowane batoniki polej czekoladą. Wstaw do lodówki, aby stężały. Smacznego!
Przepis tradycyjny: 80g wiórek wymieszaj dokładnie łyżką z serem i wanilią, dodaj gęstą część mleczka kokosowego i ponownie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Wstaw gotową masę na 15minut do lodówki. Po tym czasie formuj batoniki, każdy oprósz pozostałymi wiórkami. Czekoladę rozpuść z mlekiem 2% w kąpieli wodnej. Uformowane batoniki polej czekoladą. Wstaw do lodówki aby stężały. Smacznego!
1 domowy batonik Bounty to tylko ok. 148kcal, w tym b:2,56/tł:12,27/w:8.85
Uważam, że warto poświęcić pół godziny i zrobić swoją przekąskę, którą przyjemnie będzie zjeść do kawy, niż kupować drogie słodkości, niepotrzebnie nafaszerowane dodatkami. A Ty, jaką drogę wybierasz?