Drożdżówki serca z rabarbarem

Maj trwa, więc w kuchni króluje rabarbar. Na początku miałam z nim stworzyć muffinki, potem przyszedł pomysł na kruche ciasto. Jak stanęłam w kuchni, żeby zabrać się za wymyślanie przepisu, stwierdziłam, że w tym roku sezon z rabarbarem zacznę od drożdżówek. Tak. Zrobiłam drożdżówki serca z rabarbarem i naprawdę wyszły super.

Jeśli oczywiście lubisz rabarbar, to polecam, rób je od razu i to najlepiej podwójną porcję, bo u nas 4 sztuki rozpłynęły się migiem. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia. Polecam Ci też wypróbować ten przepis na drożdżówki z jabłkami, jest niezawodny 😉

Lena się zajadała, a u dzieci rabarbar to raczej nie jest NUMER 1 😉

drożdżówki serca z rabarbarem

Przepis jest na 4 drożdżówki serca z rabarbarem, ale tak jak pisałam wyżej, polecam Ci zrobić od razu podwójną porcję.

CIASTO:

15 g drożdży świeżych

60 ml mleka ok. 2%

20 g cukru

190 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)

20 ml oleju

1 jajko

 

NADZIENIE:

2 banany

150 g rabarbaru

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laski wanilii, może być też łyżeczka cukru z wanilią

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż drożdże, wlej mleko i wsyp cukier ustaw 2 minuty/ 37 stopni/ obr. 2. Następnie dodaj mąkę, olej i jajko i wymieszaj: 2 minuty/ interwał

Uformuj z ciasta kulę i odstaw w ciepłe miejsce, niech zwiększy swoją objętość.

Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondelka i podlej 4 łyżkami wody. Podduś do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodaj syrop klonowy i ekstrakt wanilii. Chwilę wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Banana rozgnieć widelcem w misce.

Ciasto podziel na 4 kawałki. Z każdego uformuj kulkę, rozwałkuj i posmaruj ¼ rozgniecionym bananem. N to połóż rabarbar i zawiń wg instrukcji na zdjęciach (poniżej). Tak samo zrób z resztą kulek. Powstałe serca ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Drożdżówki serca z rabarbarem wstaw do nagrzanego piekarnia na 180 stopni i piecz 15 minut, góra – dół. (max. 20 minut w zależności od piekarnika).

Przepis tradycyjny: W garnku delikatnie podgrzej drożdże z mlekiem i cukrem. Następnie powstały rozczyn wymieszaj z mąką, olejem i jajkiem. Wyrób ciasto, uformuj z niego kulę i ostaw w cieple miejsce, aby wyrosło.

Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondelka i podlej 4 łyżkami wody. Podduś do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodaj syrop klonowy i ekstrakt wanilii. Chwilę wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Banana rozgnieć widelcem w misce.

Ciasto podziel na 4 kawałki. Z każdego uformuj kulkę, rozwałkuj i posmaruj ¼ rozgniecionym bananem. N to połóż rabarbar i zawiń wg instrukcji na zdjęciach (poniżej). Tak samo zrób z resztą kulek. Powstałe serca ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Drożdżówki serca z rabarbarem wstaw do nagrzanego piekarnia na 180 stopni i piecz 15 minut, góra – dół. (max. 20 minut w zależności od piekarnika).

drożdżówki serca z rabarbarem

Z podanego przepisu wychodzą 4 drożdżówki serca z rabarbarem,

1 drożdżówka ma ok. 320 kcal, w tym W: 56 g; B: 10 g; T: 8 g

 

Jeśli spodobał Ci się pomysł i przepis na taką słodycz z rabarbarem, to udostępnij dalej ten wpis – podziel się nim ze znajomymi 😉

To dla mnie najlepsza forma docenienia mojej pracy 😉 Dzięki 😉

drożdżówki serca z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *