Fit burgery z grilla – chili con carne

Grillowanie zazwyczaj kojarzy się z odstępstwami od zdrowej diety, tak samo jak hamburger czy inny fast food. Dlatego chcę przełamać ten mit i dzisiaj mam dla Ciebie przepis na fit burgery z grilla.

Jak tylko zaczyna robić się ciepło, moi pacjenci nagminnie pytają się jak radzić sobie podczas wiosennych i letnich spotkań z rodziną czy znajomymi przy grillu lub smacznej kolacji. Tak naprawdę tu nie ma żadnej trudności. Wychodzę z założenia, że najlepsze odchudzanie to po prostu zdrowe odżywianie. W związku z tym, każdy posiłek można zrobić tak, żeby był odpowiedni.

Dla ułatwienia Ci posiłków na takie spotkania, przygotowałam również zestaw pysznych i szybkich w zrobieniu przepisów. Jeśli potrzebujesz inspiracji to zobacz tu mój IMPREZOWY EBOOK.

Grillowanie oczywiście, może się łączyć z tłustą karkówką i kiepskiej jakości kiełbasą. Możemy jednak w prosty sposób zmienić tą tendencję i sprawić, że będzie to idealnie zbilansowany posiłek, który wcale nie spowoduje wielkich zaburzeń nawet w trakcie odchudzania.

Mój dzisiejszy przepis na fit burgery z grilla, to idealna alternatywa. Przyznasz, że danie wygląda pięknie, apetycznie, a do tego jest smaczne i świetnie zbilansowane?

Pamiętaj, jeśli robisz fit burgery z grilla, to Ty wybierasz z jakiego mięsa będą one wykonane. Decydujesz też jaki sos do nich dodasz. I także odpowiadasz za pieczywo jakie do nich użyjesz. W związku z tym, kontrolując 3 najważniejsze składniki burgera, możesz zminimalizować dodatek kiepskiej jakości produktów i zamienić je na w pełni wartościowe produkty.

Robiąc fit burgery z grilla, zawsze wybieram dobrej jakości bułki razowe. A z racji tego, że ciężko jest takie kupić w sklepie to często, sama je piekę.

Mięso kupuję mielone z indyka, ma ona bardzo małą zawartość tłuszczu, a dość sporą ilość białka.

Chcę, aby w moich burgerach wszystkie makroskładniki się zgadzały, ale również zależy mi na tym aby pochodziły z dobrych źródeł. Dlatego minimalizuję ilość tłuszczu z mięsa, a w zamian, dodaję wartościowy  tłuszcz roślinny, z awokado. Robię z niego sos do burgerów, idealny zamiennik tradycyjnego sosu.

fit burgery z grilla

Fit burgery z grilla – chili con carne.

Genialny smak, wypróbowałam je kilka tygodni temu. Zrobiłam je podczas tworzenia chili con carne do dietetycznego ebooka z niskim indeksem glikemicznym.  Uwielbiam i często robię je nawet wtedy jak nie mam dostępu do grilla. Po prostu piekę kotlety w piekarniku.

Z poniższego przepisu wychodzą 4 porcje burgerów,

każda z nich ma ok. 410 kcal, w tym B: 31,5 g; T: 11,7 g; W: 49 g; ładunek glikemiczny jednego burgera wychodzi średni.

 

4 bułki razowe – każda po 50 g

KOTLETY:

400 g mięsa mielonego z indyka

150 g fasoli czerwonej z zalewy

                                                                                                           ½ łyżeczki ostrej papryki

1 płaska łyżeczka kakao

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki cynamonu

 

SOS:

1 awokado, musi być miękkie ok. 160 g

1 ząbek czosnku

Łyżka soku z limonki lub cytryny

Garść kolendry

 

DODATKI:

4 duże pomidory

Kilka liści sałaty

Mały jogurt ok. 2% – 180 g

 

Przepis: Najpierw zrób kotlety. Mięso wymieszaj z przyprawami i kakao. Dodaj do niego rozgniecioną fasolę i jeśli masz w domu to ok. 2 łyżek wody gazowanej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i uformuj 4 płaskie kotlety (wielkością, mają być adekwatne do twoich bułek). Połóż je na tacce i grilluj. Możesz też, upiec je w piekarniku.

Polecam, Ci, wypróbuj też taką opcję. Czas pieczenia ok. 20 minut w 180 stopniach. W połowie tego czasu przekręć kotlety na drugą stronę.

Następnie zrób sos, awokado rozgnieć widelcem. Dodaj przepuszczony przez praskę ząbek czosnku i posiekaną kolendrę. Całość wymieszaj z sokiem z limonki.

Teraz już możesz składać burgera. Bułkę przekrój na pół. Dwie połówki posmaruj jogurtem naturalnym. Na dolna połówkę połóż sałatę, gotowego kotleta, na to sos z awokado, plaster pomidora i całość przykryj drugą połówką bułki. Gotowe.

 

Więcej inspiracji, znajdziesz na moim profilu na instagramie, zapraszam 😉