Kolorowe jajka to obecnie hit internetu. Myślę, że już je widziałaś. Sama zaciekawiłam się i stwierdziłam, że muszę wypróbować. Na świątecznym stole fajnie jest mieć tradycyjne potrawy, ale przy tym zrobić je w atrakcyjnym wydaniu. Dlatego mam dla Ciebie ciekawe przepisy na wielkanocne jajka.
Po pierwsze kolorowe jajka jak pisanki, bo to przecież takie święta. A po drugie bardzo smaczne.
Pierwsza wersja to jaja czerwone, druga fioletowe, a trzecia żółciutkie. Taki kolorowy półmisek na pewno zaciekawi wszystkich zebranych przy świątecznym stole, a po drugie urozmaici tradycyjne znane jajka z majonezem.
Jak zrobić takie kolorowe jajka? Pisanki do zjedzenia?
Przede wszystkim na początku, ugotuj jajka na twardo i obierz. A potem w zależności który kolor chcesz otrzymać…
Zaczynamy od czerwonego koloru. Najłatwiejszy do zrobienia.
W LIDLu kupuję sok z buraka czerwonego BIO. Dodaj do niego 2 – 3 łyżki octu i 3 ząbki czosnku (pokrojonego w plasterki)
Ugotowane i obrane jajka włóż do miski z sokiem – tak, aby całe były nim przykryte. Odstaw na 8 godzin. Po tym czasie jajka powinny już mieć odpowiedni kolor. Przekrój je na pół i masz już gotowe do majonezu lub do faszerowania 😉
Kolorowe jajka – przepis na kolor fioletowy:
Tutaj potrzebujesz czerwonej kapusty. Weź 6 liści, poszatkuj drobno i zalej wrzątkiem. Dodaj liść laurowy i kilka goździków i gotuj przez 10 minut. Jak już kapusta „puści kolor”, przelej przez sitko, dodaj 2 – 3 łyżki octu. Do kolorowej wody włóż jajka. Pamiętaj woda musi je całe zakrywać. Odstaw na ok. 8 godzin.
Kolorowe jajka – przepis na kolor żółty:
Zalej wrzątkiem 1 łyżkę kurkumy i 1 łyżkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj i włóż do żółtej wody ugotowane jajka. Odstaw na min. 8 godzin i gotowe.
A jak faszerować kolorowe jajka? Czym?
Ja lubię chyba każdą ich postać i każdy smak.
Jeden rodzaj jajek nadziewanych (mój ulubiony) masz TU w imprezowym ebooku. To są jajka z pieczarkami, szynką – bez majonezu, ale za to z innym pysznym jego zamiennikiem.
Kolorowe jajka możesz zrobić też po prostu posypane solą, pieprzem, startym na tarce korzeniem chrzanu i kiełkami lub rzeżuchą. Prosta, ale smaczna i niecodzienna wersja.
Dobrych Świąt życzę Tobie i całej rodzinie 🙂