Jak podczas kwarantanny zadbać o regularne jedzenie warzyw?

Podczas zakupów u mnie wygląda to tak, że robimy zapas pomidorów (teraz najsmaczniejsze są te cherry i malinowe), ogórków, papryki, sałaty, rzodkiewek i np. pekińską lub sałatę. Kupujemy też warzywa korzeniowe: marchew, burak, seler, por, pietruszkę. Kolejna forma warzyw to mrożonki. Mieszanki warzyw na patelnię i warzywa w puszkach/ słoikach: passata, pomidory, ciecierzyca, fasola. A z racji tego, że w piwnicy mamy sporo jeszcze zimowych zapasów, to nie muszę ich kupować. Jednak regularnie jadamy ogórki kiszone i sałatki zimowe – warzywne. To moja odpowiedź na pytanie: jak podczas kwarantanny zadbać o regularne jedzenie warzyw?

Dodatkowo w skrzynce na balkonie zasadziłam cebulę i pietruszkę, które wypuszczają już szczypior i natkę. Z tamtego roku miałam jeszcze nasiona koperku – ale czekam na jego wzrost 😉 Cebula i czosnek – oczywista sprawa, w moim domu tego nie może zabraknąć.

Przeczytaj też TEN wpis jak robię zakupy, aby były ekonomiczne. Zarówno pod względem wydanych pieniędzy jak i wykorzystania kupionych produktów.

Jak podczas kwarantanny zadbać o regularne jedzenie warzyw

Jak odpowiednio wykorzystywać i przechować warzywa, aby nic nam się nie zmarnowało?

Najpierw jemy te warzywa, które nie mogą zbyt długo leżeć. Pomidory, ogórki na śniadania i obiady. Czasami do sałaty/ rukoli z sosem vinegret. Przepis na domowy sos, masz tutaj na Instagramie w wyróżnionych relacjach.  Rzodkiewka i szczypior do twarożku, jajek lub do sałaty do obiadu z jogurtem.

Tak mijają pierwsze 4 – 5 dni.

Potem jeśli chodzi o obiady. Zazwyczaj mam jeszcze sałatę lodową (ona zawsze dłużej leży w lodówce), więc dodaję do niej startą na tarce marchewkę i ogórki kiszone. Mieszam z jogurtem i łyżeczką majonezu – idealna i pyszna sałatka do obiadu.

Następny etap to surówki:

Pekińska z marchewką, papryką i ogórkiem kiszonym lub konserwowym

Marchew z chrzanem

Seler z rodzynkami

Por z jogurtem

Cukinia z jogurtem i papryką

Buraczki czerwone na ciepło lub z chrzanem

Tak spokojnie wytrzymamy tydzień jedząc świeże warzywa.

Potem zostają nam mrożonki i słoiki z piwnicy lub kupione kiszonki.

Oczywiście na śniadania i kolacje, możemy zrobić sałatki z brokuła, kalafiora (również mrożonego). Pasty na kanapki z fasoli, soczewicy. Do tego zawsze idealnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty lub pekińska – one długo mogą leżeć w lodówce.

Daj znać czy takie wskazówki pomogły Ci odpowiedzieć na pytanie: jak podczas kwarantanny zadbać o regularne jedzenie warzyw?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *