Jak wybrać dobre kakao?

Kakao to przysmak dzieci, szczególnie przedszkolaków. Tak przynajmniej słyszałam od moich pacjentów. Dlatego z ciekawości zajrzałam na etykiety popularnych i chętnie kupowanych przez rodziców napoi kakaowych. No właśnie, kakao czy napój kakaowy? Wiesz jaka jest różnica? Wiesz, jak wybrać dobre kakao?

Co to jest kakao?

Kakao wszyscy znamy jako ciemnobrązowy proszek. Powstaje on ze zmielonych nasion owoców kakaowca, czyli drzewa rosnącego w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Zawiera dużo wartościowych składników odżywczych. Przede wszystkim magnez, ale również potas, wapń, fosfor i żelazo. Bogate jest w polifenole. Dzięki zawartości tryptofanu, działa rozluźniająco i uspakajająco.

jak wybrać dobre kakao

Czy widzisz różnicę pomiędzy kakao, a napojem kakaowym?

Większość kakao przeznaczonych dla dzieci, ma niewiele wspólnego z samym kakao. Popatrz na ich skład:

  1. Cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (16,5%), glukoza, emulgator: lecytyny(ze słonecznika), węglan wapnia, aromat, witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, biotyna, witamina B12.

Na pierwszym miejscu jest cukier. W takim razie, kupując opakowanie takiego produktu, płacisz głównie za cukier, bo kakao stanowi TYLKO 16,5%. Co to dokładniej oznacza?

Na 1 porcję, czyli 200ml mleka, producent zaleca dać 6 łyżeczek produktu – taki napój przygotowany dla dziecka, zawiera ok. 5 łyżeczek cukru!  Czy sama też tak posłodziłabyś dziecku picie?

 

  1. Cukier, kakao w proszku (20%) o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator(lecytyny(z soją)), składniki mineralne (pirofosforan żelazowy, siarczan cynku), witamina C, witamina B1, witamina D, sól, aromat, cynamon.

Na 200ml mleka zalecane jest na opakowaniu 3 łyżeczki produktu, w takim razie, ten napój ma około 4 łyżeczek cukru.

 

  1. Cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (zaw. tłuszczu kakaowego min. 10%) (16%), emulgator lecytyny (z soi), sól, aromat: wanilina

Do jednej szklanki mleka zalecane są 3 łyżeczki produktu, więc gotowy napój ma ok. 4 łyżeczek cukru.

 

  1. Cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (16,5%), glukoza, emulgator lecytyny (z soi), sól, aromat i zestaw witamin i minerałów (co najmniej jak w preparacie z apteki, a nie w produkcie spożywczym)

Jak wybrać dobre kakao?

Jak czytałaś powyżej, napój kakaowy instant, zawiera niewiele kakao. W takich produktach zazwyczaj jest 80% cukru, a tylko 20% kakao (a czasami nawet mniej). Jeśli przeliczysz to finansowo, okaże się, że na takich napojach mocno przepłacasz.

Jeśli chcesz wybrać dobre kakao, to kupuj tradycyjne, ciemne, w składzie którego będzie się znajdowało TYLKO kakao – bez innych zbędnych dodatków.

 

Jak przygotować zdrowe, smaczne, dobre kakao?

Jego zrobienie zajmie Ci max. 5 minut.

Potrzebujesz do tego:  

 

250ml mleka

1 czubata łyżeczka kakao

łyżka miodu pszczelego, naturalnego

½ łyżeczki cukru waniliowego

Przepis: Pół szklanki mleka wlej go garnka i nastaw aby się zagotowało. Resztę mleka wlej do szklanki i wymieszaj z kakao i cukrem waniliowym. Jak już dokładnie się kakao rozpuści wlej do gorącego mleka. Mieszaj do momentu, aż się zagotuje. Gotowy napój przelej do kubka, jak lekko ostygnie dodaj miód.

jak wybrac dobre kakao

Jeśli Twoje dziecko przyzwyczaiło się do picia tego ciemnego instant ulepku,  to proponuje Ci zmianę. Kup prawdziwe kakao, przygotuj go według powyższego przepisu. Zamiast miodu możesz użyć ksylitolu – w takiej ilości, aby dzieciak chciał pić, jednak z czasem zacznij zmniejszać mu jego dodatek o pół łyżeczki, co kilka dni. Zobaczysz, że dzięki takiej stopniowej zmianie, nawet się Maluch nie zorientuje z Twojej podmianki 😉

P.S. Ja nawet nie dodaję już miodu, samo kakao z mlekiem i wanilią jest dla mnie wystarczająco smaczne i słodkie 😉

Zapraszam Cię, przeczytaj też o składzie “wody smakowej” – mam nadzieję, że nie kupujesz jej dzieciakom?