Przez ostatnie tygodnie nasz dom obfituje we wszelkiego rodzaju tarty, babeczki i inne desery. Spotkania rodzinne i towarzyskie w nowym domu, zobowiązują do tworzenia smacznych poczęstunków. Szczególnie w nowej kuchni, po wielkiej metamorfozie. Jeśli chcesz ją zobaczyć zajrzyj TU. Kilka dni temu na moim Facebooku i Instagramie pokazywałam Wam owocowe babeczki. Zainteresowanie nimi było ogromne, dlatego odpowiadając na Wasze prośby podaję poniżej przepis na kruche babeczki z kremem i owocami. Te mini słodkości z sezonowymi owocami pięknie wyglądają, są śliczną dekoracją stołu, a do tego rewelacyjnie smakują.
Jeśli szykuje Ci się niedługo jakaś impreza, czy po prostu chcesz zaprosić znajomych na kawę to właśnie te kruche babeczki z kremem i owocami, będą idealnym poczęstunkiem. Możesz przywitać gości kładąc im na talerzyku po jednej babeczce. Stół będzie sam zapraszał kolorami, żeby przy nim usiąść.
Możesz też ułożyć je na paterze. W grupie równie pięknie wyglądają. Gwarantuje, że nikt z gości, im się nie oprze.
Przepis na kruche babeczki z kremem i owocami, podaję Ci poniżej. Do dekoracji, używaj owoców sezonowych, najlepiej różnokolorowych: porzeczki, jagody, borówki, maliny. Świeżości i orzeźwienia, doda liść mięty.
KRUCHE CIASTO:
170g masła
370g mąki pszennej
1 jajko
Szczypta soli
Pół laski wanilii – środek
KREM DO BABECZEK:
150g serka waniliowego homogenizowanego ( ze względu na to, że gotowy serek zazwyczaj ma ok. 3 łyżeczek cukru – ja robię własne serki waniliowe)
25g wiórek kokosowych
20g migdałów
125g serka mascarpone
3 łyżeczki syropu klonowego (z racji tego, że mój serek homogenizowany jest bez cukru)
Do dekoracji dowolne owoce sezonowe i liście mięty.
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto i mieszaj 30s/Obr.5 z pomocą kopystki. Gotowe ciasto wyjmij, uformuj z niego kulę, włóż w woreczek spożywczy i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Dzięki temu, po upieczeniu babeczki będą bardzo kruche. Następnie rozwałkuj ciasto na ok. 0.5cm i wykrawaj je foremkami do babeczek. Piecz 15minut w temperaturze 180stopni. Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek i odstaw do ostygnięcia. Do czystego naczynia miksującego wsyp wiórki kokosowe i migdały i nastaw 10s/Obr 8. Dodaj serek mascarpone i serek waniliowy (możesz dodać też syrop klonowy) – wymieszaj 1min/Obr. 4. Powstały krem nakładaj do przestudzonych babeczek. Dekoruj sezonowymi owocami. Po przygotowaniu możesz wstawić na ok. 30minut do lodówki, aby masa troszkę stężała.
Przepis tradycyjny: Na stolnicy posiekaj masło z mąką, jajkiem i wanilią. Jak będzie już stanowiło jednolitą masę, zagnieć dokładnie i uformuj kulę. Włóż ją w woreczek foliowy i schowaj na 1godzinę do lodówki. Dzięki temu, po upieczeniu babeczki będą bardzo kruche. Następnie rozwałkuj ciasto na ok. 0.5cm i wykrawaj je foremkami do babeczek. Piecz 15minut w temperaturze 180stopni. Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek i odstaw do ostygnięcia. Migdały drobno posiekaj i wymieszaj z wiórkami (jeśli masz możliwość – zmiksuj blenderem). Dodaj serek mascarpone i serek waniliowy i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać syrop klonowy. Mieszaj aż masa będzie stanowiła jednolitą całość. Powstały krem nakładaj do przestudzonych babeczek. Dekoruj sezonowymi owocami. Po przygotowaniu możesz wstawić na ok. 30minut do lodówki, aby masa troszkę stężała.
Daj znać jak zdecydujesz się je zrobić 🙂
Smacznego!