Kruche ciasto z gruszkami

Przepyszne, delikatne i naprawdę kruche ciasto z gruszkami to mój wynalazek w ostatnim tygodniu. Lekkie, a jednocześnie zaspakajające potrzebę na słodycz. Idealne do kawy, na spotkanie ze znajomymi.

Eleganckie w wyglądzie i ciekawe w smaku. Spód wykonany jest z mąki razowej, ale praktycznie nie jest wyczuwalna ona w smaku.

kruche ciasto z gruszkami

CO POTRZEBUJESZ DO PRZYGOTOWANIA MOJEGO KRUCHEGO CIASTA Z GRUSZKAMI:

1 jajko
300 g mąki pszennej razowej
100 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
45 g ksylitolu

50g śmietany 12%

 

DEKORACJA:

300g gruszek

100g granata

1 galaretka – bezbarwna

400ml bardzo gorącej wody – do rozpuszczenia galaretki

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wsyp mąkę i ksylitol, dodaj jajko, olej, śmietanę i szczyptę soli. Ustaw 20s/ obr.5  Ciasto wyrabiaj za pomocą kopystki. Następnie wyjmij ciasto z TM, zagnieć je w kulkę, owiń w folię i włóż na 1 godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki. Następnie dokładnie wyłóż niż formę do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200stopni na 6 minut. Po tym czasie, ułóż na niej obrane i pokrojone w plasterki gruszki.

Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut. Ostaw do wystygnięcia, udekoruj granatem. Na tak przygotowane ciasto połóż delikatnie już ściętą galaretkę. Gotowe.  Życzę smacznego 🙂

Przepis tradycyjny: Mąkę wymieszaj z jajkiem, dodaj ksylitol, olej i śmietanę, zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, owiń w folię i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki. Następnie dokładnie wyłóż niż formę do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200stopni na 6 minut. Po tym czasie, ułóż na niej obrane i pokrojone w plasterki gruszki. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut.

Ostaw do wystygnięcia, udekoruj granatem. Na tak przygotowane ciasto połóż delikatnie już ściętą galaretkę. Gotowe.  Życzę smacznego 🙂

kruche ciasto z gruszkami

Z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków ciasta,

każdy z nic ma ok. 200kcal, w tym W: 25,3g;  B: 3,7g; T: 9,7g