Przepyszne, delikatne i naprawdę kruche ciasto z gruszkami to mój wynalazek w ostatnim tygodniu. Lekkie, a jednocześnie zaspakajające potrzebę na słodycz. Idealne do kawy, na spotkanie ze znajomymi.
Eleganckie w wyglądzie i ciekawe w smaku. Spód wykonany jest z mąki razowej, ale praktycznie nie jest wyczuwalna ona w smaku.
CO POTRZEBUJESZ DO PRZYGOTOWANIA MOJEGO KRUCHEGO CIASTA Z GRUSZKAMI:
1 jajko
300 g mąki pszennej razowej
100 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
45 g ksylitolu
50g śmietany 12%
DEKORACJA:
300g gruszek
100g granata
1 galaretka – bezbarwna
400ml bardzo gorącej wody – do rozpuszczenia galaretki
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wsyp mąkę i ksylitol, dodaj jajko, olej, śmietanę i szczyptę soli. Ustaw 20s/ obr.5 Ciasto wyrabiaj za pomocą kopystki. Następnie wyjmij ciasto z TM, zagnieć je w kulkę, owiń w folię i włóż na 1 godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki. Następnie dokładnie wyłóż niż formę do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200stopni na 6 minut. Po tym czasie, ułóż na niej obrane i pokrojone w plasterki gruszki.
Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut. Ostaw do wystygnięcia, udekoruj granatem. Na tak przygotowane ciasto połóż delikatnie już ściętą galaretkę. Gotowe. Życzę smacznego 🙂
Przepis tradycyjny: Mąkę wymieszaj z jajkiem, dodaj ksylitol, olej i śmietanę, zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, owiń w folię i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki. Następnie dokładnie wyłóż niż formę do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200stopni na 6 minut. Po tym czasie, ułóż na niej obrane i pokrojone w plasterki gruszki. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut.
Ostaw do wystygnięcia, udekoruj granatem. Na tak przygotowane ciasto połóż delikatnie już ściętą galaretkę. Gotowe. Życzę smacznego 🙂