Ciasto bananowe bez pieczenia

Pomysłem na ciasto bananowe bez pieczenia, zainspirowała mnie koleżanka. Jednak jak przeczytałam jego składniki, okazało się,  że niestety ale do mojej kuchni nie pasuje. Po opisie i zdjęciach jakie mi pokazała, nie mogłam jednak przestać o nim myśleć i od razu na drugi dzień stworzyłam swoją wersję pysznego ciasta deserowego.

Idealnie pasuje do weekendowej kawy. Składniki ma banalnie proste, natomiast smak ich w takim wspólnym połączeniu, gwarantuje wyborne ciasto.

ciasto bananowe bez pieczenia

DO PRZYGOTOWANIA CISTA BANANOWEGO, POTRZEBUJESZ:

 

SPÓD:

120g masła

100g płatków owsianych

50g daktyli

100g wiórków kokosowych

 

MASA BUDYNIOWA:

400ml mleka

4 żółtka

50g mąki ziemniaczanej

50g ksylitolu

20g cukru waniliowego

2 łyżeczki żelatyny

50g gorącej wody

4 banany – dobrze dojrzałe

 

MASA BIAŁA:

400ml jogurtu naturalnego, greckiego

50g wiórków kokosowych

50g płynnego, prawdziwego miodu (smak dowolny – taki jaki lubisz)

20g cukru waniliowego

2 łyżeczki żelatyny

50g gorącej wody

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż masło, ustaw 2minuty/ temperatura 37 stopni/ obr. 2 Następnie dodaj wiórki, płatki i daktyle i ustaw 15sek./ obr. 10 Gotowy proszek, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź po całym spodzie tortownicy i uklep wstaw do lodówki.

Do naczynia miksującego wlej 300ml mleka i wsyp ksylitol, włącz 3 minuty/ temperatura 98 stopni/ obr. 1.

Do kubka wlej pozostałe 100ml mleka, dodaj mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wlej do ugotowanego w Thermomixie mleka. Włóż motylek i ustaw 7min./temperatura 100stopni/ obr.4

Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia ale tak aby był jeszcze w miarę płynny i wyjmij motylek. Następnie w kubku wymieszaj żelatynę w gorącej wodzie i wlej do chłodnego budyniu. Wymieszaj 10s/ obr.6

Banany pokrój w plasterki. Z lodówki wyjmij tortownicę. Na schłodzony spód połóż plastry bananów, na nie wylej budyń i wstaw ponownie do lodówki.

Do czystego naczynia miksującego wlej jogurt i miód, dodaj wiórki i cukier, wymieszaj 10sek./ obr.6 W kubku wymieszaj żelatynę z gorącą wodą i przelej to do jogurtu. Ustaw ponownie 10sek./ obr.6 Gotowy biały krem, połóż na masę budyniową i ponownie wstaw ciasto do lodówki.

Odpowiednie do jedzenia będzie po minimum 2 godzinach.

 

Przepis tradycyjny: Masło rozpuść w garnku. Dodaj wiórki, płatki i daktyle i zblenduj wszystko razem na proszek. Gotowy proszek, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź po całym spodzie tortownicy i uklep wstaw do lodówki.

W garnku zagotuj 300ml mleka. Do kubka wlej pozostałe 100ml mleka, dodaj mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wlej do ugotowanego mleka. Stale mieszając trzymaj na ogniu ok. 4 minut. Gotuj, aby powstał Ci smaczny budyń. Odstaw do ostygnięcia, ale tak aby był jeszcze w miarę płynny. Następnie w kubku wymieszaj żelatynę w gorącej wodzie i wlej do chłodnego budyniu. Wymieszaj bardzo dokładnie – najlepiej przy użyciu miksera.

Banany pokrój w plasterki. Z lodówki wyjmij tortownicę. Na schłodzony spód połóż plastry bananów, na nie wylej budyń i wstaw ponownie do lodówki.

Do miski przelej jogurt i miód, dodaj do niego wiórki i cukier waniliowy. W kubku wymieszaj żelatynę z gorącą wodą i przelej to do jogurtu.

Gotowy biały krem, połóż na masę budyniową i ponownie wstaw ciasto do lodówki.

Odpowiednie do jedzenia będzie po minimum 2 godzinach.

ciasto bananowe bez pieczenia

Z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków ciasta,

każdy z nich ma ok. 290kcal, w tym W: 31,2g; B: 5,8g; T: 18,5g

Inny przepis na bananowca na zimno znajdziesz TUTAJ  🙂