Pomysłem na ciasto bananowe bez pieczenia, zainspirowała mnie koleżanka. Jednak jak przeczytałam jego składniki, okazało się, że niestety ale do mojej kuchni nie pasuje. Po opisie i zdjęciach jakie mi pokazała, nie mogłam jednak przestać o nim myśleć i od razu na drugi dzień stworzyłam swoją wersję pysznego ciasta deserowego.
Idealnie pasuje do weekendowej kawy. Składniki ma banalnie proste, natomiast smak ich w takim wspólnym połączeniu, gwarantuje wyborne ciasto.
DO PRZYGOTOWANIA CISTA BANANOWEGO, POTRZEBUJESZ:
SPÓD:
120g masła
100g płatków owsianych
50g daktyli
100g wiórków kokosowych
MASA BUDYNIOWA:
400ml mleka
4 żółtka
50g mąki ziemniaczanej
50g ksylitolu
20g cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
50g gorącej wody
4 banany – dobrze dojrzałe
MASA BIAŁA:
400ml jogurtu naturalnego, greckiego
50g wiórków kokosowych
50g płynnego, prawdziwego miodu (smak dowolny – taki jaki lubisz)
20g cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
50g gorącej wody
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż masło, ustaw 2minuty/ temperatura 37 stopni/ obr. 2 Następnie dodaj wiórki, płatki i daktyle i ustaw 15sek./ obr. 10 Gotowy proszek, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź po całym spodzie tortownicy i uklep wstaw do lodówki.
Do naczynia miksującego wlej 300ml mleka i wsyp ksylitol, włącz 3 minuty/ temperatura 98 stopni/ obr. 1.
Do kubka wlej pozostałe 100ml mleka, dodaj mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wlej do ugotowanego w Thermomixie mleka. Włóż motylek i ustaw 7min./temperatura 100stopni/ obr.4
Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia ale tak aby był jeszcze w miarę płynny i wyjmij motylek. Następnie w kubku wymieszaj żelatynę w gorącej wodzie i wlej do chłodnego budyniu. Wymieszaj 10s/ obr.6
Banany pokrój w plasterki. Z lodówki wyjmij tortownicę. Na schłodzony spód połóż plastry bananów, na nie wylej budyń i wstaw ponownie do lodówki.
Do czystego naczynia miksującego wlej jogurt i miód, dodaj wiórki i cukier, wymieszaj 10sek./ obr.6 W kubku wymieszaj żelatynę z gorącą wodą i przelej to do jogurtu. Ustaw ponownie 10sek./ obr.6 Gotowy biały krem, połóż na masę budyniową i ponownie wstaw ciasto do lodówki.
Odpowiednie do jedzenia będzie po minimum 2 godzinach.
Przepis tradycyjny: Masło rozpuść w garnku. Dodaj wiórki, płatki i daktyle i zblenduj wszystko razem na proszek. Gotowy proszek, przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź po całym spodzie tortownicy i uklep wstaw do lodówki.
W garnku zagotuj 300ml mleka. Do kubka wlej pozostałe 100ml mleka, dodaj mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wlej do ugotowanego mleka. Stale mieszając trzymaj na ogniu ok. 4 minut. Gotuj, aby powstał Ci smaczny budyń. Odstaw do ostygnięcia, ale tak aby był jeszcze w miarę płynny. Następnie w kubku wymieszaj żelatynę w gorącej wodzie i wlej do chłodnego budyniu. Wymieszaj bardzo dokładnie – najlepiej przy użyciu miksera.
Banany pokrój w plasterki. Z lodówki wyjmij tortownicę. Na schłodzony spód połóż plastry bananów, na nie wylej budyń i wstaw ponownie do lodówki.
Do miski przelej jogurt i miód, dodaj do niego wiórki i cukier waniliowy. W kubku wymieszaj żelatynę z gorącą wodą i przelej to do jogurtu.
Gotowy biały krem, połóż na masę budyniową i ponownie wstaw ciasto do lodówki.
Odpowiednie do jedzenia będzie po minimum 2 godzinach.
Z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków ciasta,
każdy z nich ma ok. 290kcal, w tym W: 31,2g; B: 5,8g; T: 18,5g
Inny przepis na bananowca na zimno znajdziesz TUTAJ 🙂