Bez glutenu, bez jajek, prosty placek z 3 składników. Quesadilla z ciecierzycy, to dwa placki naleśnikowe wykonane z mąki z ciecierzycy, mleka i oleju. Do tego możesz zrobić sobie dowolny wkład do środka, ale bazą musi być ser żółty lub mozzarella, czyli taki który łatwo się roztopi.
Co to jest quesadilla?
To mój pomysł na smaczną kolację lub ciekawą przekąskę. Poniższy przepis jest nieco zmieniony niż ten tradycyjny. Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej i w wersji klasycznej, jest to placek z kukurydzianej tortilli z roztopionym serem. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a do tego pyszne.
Czemu moja wersja to quesadilla z ciecierzycy?
Mąka z kukurydzy ma wysoki indeks glikemiczny, w związku z tym produkty z niej wykonane nie są zalecane dla moich pacjentów, którzy przede wszystkim zmagają się z otyłością, insulinopornością i PCOS. Tak więc, z myślą o nich, chciałam stworzyć danie, które będzie apetyczne, smaczne i wyjątkowe, ale przede wszystkim odpowiednie dla nich. Tak właśnie powstał pomysł, aby zrobić quesadillę z ciecierzycy. Jeśli chcesz zobaczyć pomysły na inne danie opierając się na niskim indeksie glikemicznym, zapraszam zajrzyj po przekąski oraz hummus.
DO JEJ WYKONANIA POTRZEBUJESZ:
Szklankę mąki z ciecierzycy
Szklankę mleka
2 łyżki oleju
1 puszka tuńczyka w sosie własnym ok. 130g
100g oliwek
70g sera żółtego
50g sera feta
50g papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
Możesz też zrobić inną wersję, w zależności od tego jakie smaki i dodatki lubisz np.:
Podduszone w ziołach mięso z piersi kurczaka
70g sera żółtego
50g sera feta
4 łyżki kukurydzy
Papryczka chili
Przepis: Mąkę mieszasz z mlekiem i olejem i odstawiasz na godzinę. Po tym czasie, z powstałej masy smażysz na patelni placki. Patelnię delikatnie posmaruj cieniutką warstwą oleju, ale tylko przed pierwszym plackiem. Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią cienką warstwę ciasta, jak już się zetnie i zarumieni od dołu, przerzuć na drugą stronę – tak jak naleśniki, ja już w trakcie smażenia w ogóle nie dodaję na patelnię oleju. Z podanej porcji wyszły mi 4 placki.
Na jeden gotowy już placek, połóż plastry sera żółtego, tak aby były równo rozmieszczone po całym placku, na to połóż tuńczyka, fetę, oliwki i paprykę (lub inne swoje składniki). Wszystko przykryj kolejnymi plastrami żółtego sera i drugim plackiem. To samo zrób z kolejnymi dwoma plackami. Tak przygotowane danie, włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok. 15minut. Sprawdzaj aby placek się nie spalił, ale trzymaj tak długa aby danie się zagrzało, a ser roztopił.
Gotową quesadillę przekrój na 6 równych trójkątów.