Dziś z racji tego, że całą naszą 3 osobową rodzinką jesteśmy w domu, mam dla Ciebie coś na osłodę poniedziałku – sernik czekoladowy delikatny. Sprawdzi się w 100%. A kto nie lubi poniedziałków, łapka w górę. Dla mnie to w sumie dzień jak każdy inny, może dlatego, że zapisuję się do grona szczęśliwców, którzy do pracy chodzą z wielką ochotą. Nie traktuję jej jako zło konieczne, aby mieć za co żyć, lecz jako moje wielkie hobby i przyjemność. Każdy dzień to spotkanie z kimś nowym, poznawanie fajnych ludzi, pomoc w ich problemach i duma z kolejnych osiągnięć i efektów moich pacjentów.
Przepis super łatwy i nie wymagający dużego zaangażowania. Przyznam Ci się, że osobiście robiłam go tylko w Thermomixie, ale myślę, że i z tradycyjnym mikserem, deser wyjdzie Ci na 5+. Ten sernik czekoladowy delikatny to sama słodycz, chociaż ma tylko niewielki dodatek ksylitolu.
Jeśli lubisz też tradycyjny sernik, to polecam Ci koniecznie zobacz też TEN przepis na puszysty sernik dietetyczny.
A dodatkowym hitem, jeśli chodzi o serniki jest też mój przepis na to ciasto, ale zrobione na spodzie z CHLEBA! – zobacz tu, fit przepis.
Zanim zaczęłam go robić to przejrzałam mnóstwo przepisów pod nazwą sernik czekoladowy delikatny, ale żaden z nich nie spełniał moich kryteriów. Wymarzyłam sobie delikatne, rozpływające się w ustach ciasto, a niestety większość przepisów oferowała mi tradycyjny suchy, twardy sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową. Takie tradycyjne ciasta absolutnie nie przypadają mi do gustu. Tego typu słodkości to nie w moim stylu. Po długich poszukiwaniach odpuściłam i wzięłam się za stworzenie własnego przepisu.
Moim skromnym zdaniem, wyszedł idealny, o kremowej konsystencji.
Jeśli chcesz zrobić sernik czekoladowy delikatny, to potrzebujesz do niego:
NA MASĘ:
1 kg twarogu (z wiaderka)
3 duże jajka
80 g ksylitolu
2 opakowania budyniu waniliowego
650 ml mleka
100 g oleju
1 czekolada gorzka 70%
NA SPÓD:
120 g ciastek owsianych OSKROBA – bo wyjątkowo te są bez syropu glukozowego 😉
40 g masła
1 czekolada gorzka 70%
Tortownicę (średnica 26cm) wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej na 180 stopni.
Przepis na Thermomix: Ciastka wraz z połamaną na kostki czekoladą i masłem wrzuć do naczynia miksującego i ustaw 20 s/Obr. 7 – ma powstać miał i nim wyściel dno w tortownicy. Dokładnie uklep, żeby powstał równy spód. Włóż na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Naczynie miksujące umyj. Włóż do niego połamaną na kostki czekoladę i wlej 200 ml mleka, ustaw 2 min 30 s/ temp. 50/ Obr.1 – tak żeby czekolada dokładnie się rozpuściła. Przestudź. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki; twaróg, jajka, ksylitom, budynie, olej i 450 ml mleka i ustaw 3 min/ Obr. 6. Nie przestrasz się będzie bardzo wodnista – taka ma być 😉 Powstałą masę wylej na podpieczony spód. Piecz 50 minut w 180 stopniach.
Przepis z zastosowaniem miksera: Ciastka wraz z połamaną na kostki czekoladą i masłem wrzuć do blendera, zmiksuj tak aby powstał miał. Możesz też czekoladę zetrzeć na tarce a ciastka rozwałkować i wymieszać dokładnie wszystko razem z masłem w misce. Powstałym mokrym miałem wyściel dno tortownicy. Dokładnie uklep, żeby powstał równy spód. Włóż na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Do garnka włóż połamaną na kostki czekoladę i wlej 200 ml mleka, podgrzewaj ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Wystudź. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki; twaróg, jajka, ksylitom, budynie, olej i 450 ml mleka i zmiksuj na jednolitą masę. Nie przestrasz się będzie bardzo wodnista – taka ma być 😉 Powstałą masę wylej na podpieczony spód. Piecz 50 minut w 180 stopniach.
Jak widać wszystkim smakuje 😉 Nawet nasza roczna gwiazda chętnie po swoja porcję sięga.
Tobie też na pewno ciężko będzie się powstrzymać, ale pokrój dopiero po ostygnięciu 🙂
A jak zrobisz, to powiedz jak smakowało 😉