Fit sernik na spodzie z chleba

Tak, tym razem zrobiłam fit sernik na spodzie z chleba razowego, który już był trochę czerstwy i nie zachęcał do zrobienia sobie kanapki. Powiem Ci, że taki spód to jak dla mnie mistrzostwo. Zarówno pod względem smaku jak i oczywiście alternatywy na wykorzystanie zbyt dużej ilości zakupionego chleba.

Pomysł na ten fit sernik na spodzie z chleba, powstał po warsztatach na których byłam z tematyki zero waste. Nie jestem w tym temacie godna do naśladowania. U nas w domu, niestety ale chleb to jeden z najczęstszych produktów, które w nadmiarze wyrzucamy. Bardzo nie lubię marnować żywności, więc czasami tez udaje się nam zebrać większą ilość czerstwego chleba i zawieść go na wieś dla zwierząt.

Jednak, jak już wypróbowałam i zrobiłam ten spód do ciasta z chleba, to jestem pewna, że po pierwsze nie będziemy już w ogóle wyrzucać pieczywa, a po drugie obawiam się, że i zwierzęta już z niego nie skorzystają.

Fit sernik na spodzie z chleba, to naprawdę hit. Próbowali go moi goście i absolutnie nie rozpoznali z czego jest ten spód. Zgodnie myśleli, że to pieczone ciasto lub zmiksowane biszkopty.

Smak takiego spodu do ciasta, można urozmaicać na wiele sposobów. W planach już mam kolejne 2 desery. Jeśli wyjdą tak pyszne jak ten sernik, to na pewno podzielę się przepisami.

Do tej pory większość ciast robiłam na spodzie z płatków owsianych. Przepis na taki sernik masz TUTAJ. Jednak szczerze Ci powiem, że już mi się one mocno przejadły. Natomiast ten spód z chleba wygrywa w 100%.

Fit sernik na spodzie z chleba

Dobra to koniec opowieści i przechodzę do przepisu na mój fit sernik na spodzie z chleba.

 

SPÓD:

4 kromki chleba razowego, czerstwego

75 g masła

30 g wiórek kokosowych

20 g ksylitolu lub cukru

1 łyżeczka kakao

 

MASA SEROWA:

700 g sera z wiaderka

3 jajka

1 budyń waniliowy

100 g ksylitolu lub cukru

110 g wiórek kokosowych

1 puszka mleczka kokosowego

 

BIAŁA POLEWA:

150 g jogurtu naturalnego 2%

15 g ksylitolu / cukru

25 g wiórek kokosowych

3 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzącej wody

3 garści borówek, malin lub truskawki – do dekoracji

 

WAŻNE INFORMACJE, puszkę mleczka kokosowego włóż do lodówki min. na 12 godzin, aby oddzieliła się stała (biała) część od tej płynnej. Tortownica do tego sernika powinna być bardzo szczelnie zamykana, najlepiej z rantem dookoła, ponieważ masa serowa jest bardzo płynna.

 

Przepis na Thermomix: Chleb połam na mniejsze kawałki i wrzuć do naczynia miksującego, ustaw 8 s/ obr. 8.5 Masło musi być bardzo miękkie, albo najlepiej rozpuść je i dodaj do zmiksowanego chleba. Wrzuć też wiórki, ksylitol (cukier), kakao i włącz thermomix na 10 s/ obr. 4

Tak przygotowany spód przełóż do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep go równomiernie po całym spodzie tortownicy i wstaw do lodówki.

Otwórz puszkę z mleczkiem kokosowym i delikatnie łyżką, przełóż do miski białą, stałą część. Naczynie miksujące umyj. Włóż do niego ser i jajka. Wsyp budyń, ksylitol (cukier) i wlej płynną część mleczka kokosowego. Ustaw 2 min./ obr. 6. Następnie wsyp wiórki i dodaj białą, stałą część mleczka, wymieszaj 5 s/ obr.3

Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy z wyłożonym spodem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz ok. 60 minut. Na dole piekarnika postaw miseczkę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w tzw. kąpieli wodnej.

Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw sernik, na 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, poczekaj aż ostygnie całkiem i wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Do czystego naczynia miksującego wlej jogurt i wsyp ksylitol (cukier) wraz z wiórkami kokosowymi. Ustaw 10 s/ obr. 5 i ponownie ustaw thermomix, ale na 30 s/ obr. 4, w tym czasie przez otwór w pokrywie stopniowo wlewaj przestudzoną, rozpuszczoną w wodzie, żelatynę.

Pamiętaj, aby żelatyna nie była za ciepła, ponieważ może Ci się od razu ściąć w jogurcie i powstaną jej nierozpuszczone kawałki.

Gotową polewę przelej na sernik, udekoruj owocami i ponownie wstaw go do lodówki, tym razem na ok. 30 minut.

Fit sernik na spodzie z chleba

Przepis tradycyjny: Chleb połam na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera, zmiksuj. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do zmiksowanego chleba. Wrzuć też wiórki, ksylitol (cukier), kakao i wszystko razem wymieszaj w blenderze.

Tak przygotowany spód przełóż do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep go równomiernie po całym spodzie tortownicy i wstaw do lodówki.

Otwórz puszkę z mleczkiem kokosowym i delikatnie łyżką, przełóż do miski białą, stałą część. Do wysokiego, dużego naczynia włóż ser i jajka. Wsyp budyń, ksylitol (cukier) i wlej płynną część mleczka kokosowego. Całość wymieszaj dokładnie mikserem na wysokich obrotach, tak aby powstała jednolita masa. Następnie wsyp do niej wiórki i dodaj białą, stałą część mleczka, ponownie zmiksuj ale już tylko przez 20 sekund i na najmniejszych obrotach.

Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy z wyłożonym spodem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz ok. 60 minut. Na dole piekarnika postaw miseczkę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w tzw. kąpieli wodnej.

Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw sernik, na 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, poczekaj aż całkiem ostygnie i wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Do wysokiego naczynia wlej jogurt i wsyp ksylitol (cukier) wraz z wiórkami kokosowymi. Wymieszaj mikserem i stopniowo wlewaj przestudzoną, rozpuszczoną w wodzie, żelatynę.

Pamiętaj, aby żelatyna nie była za ciepła, ponieważ może Ci się od razu ściąć w jogurcie i powstaną jej nierozpuszczone kawałki.

Gotową polewę przelej na sernik, udekoruj owocami i ponownie wstaw go do lodówki, tym razem na ok. 30 minut.

 

Z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków fit sernika na spodzie z chleba,

a każdy kawałek ma ok. 336 kcal, w tym B: 17,2 g; T: 23 g; W: 29,5 g

Ładunek glikemiczny jednego kawałka jest niski i wynosi 7

 

Zapraszam Cię też na codzienne relacje z moich kulinarnych i dietetycznych poczynań TU.