Przeglądając mojego bloga, możesz odnieść wrażenie, że uwielbiam serniki. Coraz więcej pojawia się tu moich przepisów na te ciasta. Jednak nie daj się zwieść, jak dla mnie tradycyjny sernik to bardzo przeciętne ciasto. I wbrew pozorom, nigdy go nie wybierałam, jeśli miałam możliwość zjeść jakieś inne ciasto. Wszystko zmieniło się jak Dario zrobił puszysty sernik. To było coś wyjątkowego, naprawdę rewelacyjnego. Tylko ten w jego werji to nie był puszysty sernik dietetyczny, a jedynie puszysty sernik 🙂
Przepis miał z książki do Thermomixa i od tamtej pory polubiłam sernik, ALE tylko i wyłącznie ten jeden jedyny. No jeszcze kiedyś moja mama upiekła mistrzowski też puszysty sernik, ale… taki, że czuję jego smak do dzisiaj, a minęło już ponad 15 lat…
Chyba muszę wyszukać u niej przepis… ale to temat na inny wpis 😉
Ja nie byłabym sobą jakbym nie pozmieniała przepisu i nie pokombinowała z nim. Całe szczęście mój puszysty sernik dietetyczny wyszedł od razu idealny i każdy kto go spróbował zachwycał się jego delikatną, aksamitną konsystencją.
Jeśli chcesz sprawdzić jego puszystość i smak to polecam, zrób zakupy i działaj. A efektami pochwal się na Fb lub Instagramie. Zrobisz mi tym wielką radochę 😉
Składniki na PUSZYSTY SERNIK DIETETYCZNY:
SPÓD:
100g płatków owsianych (mogą być tez gryczane, czy inne które lubisz, albo akurat mas w domu)
55g masła
2 łyżeczki ksylitolu z wanilią
2 łyżeczki kakao
MASA:
500g twarogu z wiaderka
2 jaja
100g ksylitolu
1 opakowanie budyniu waniliowego
325g mleka 2%
50g oleju rzepakowego
Łyżeczka ksylitolu z wanilią
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wsyp płatki owsiane i zmiksuj 30 s/ obr. 10 Dodaj miękkie masło, kakao i ksylitol z wanilią. Zmiksuj całość 30 s/ obr. 6
Gotową masę na sód ciasta przełóż do tortownicy, tak abyś wyścieliła nią również do połowy boki tortownicy. U mnie mała o średnicy 18 cm. Masa będzie dość lepiąca, dlatego najlepiej uklepywać ją łyżką. Tortownicę z ułożonym spodem wstaw do lodówki.
Naczynie miksujące umyj. Włóż do niego wszystkie składniki na masę: ser, jaja, ksylitol, budyń, mleko i olej. Ustaw 2 min./ obr. 6
Gotową masę (Masa będzie bardzo lejąca – nie martw się właśnie taka ma być) przelej do tortownicy z ułożonym wcześniej spodem i wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz przez 60 minut. Po upieczeniu otwórz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij i odstaw całkowitego ostudzenia.
Gotowe 🙂
Przepis tradycyjny: Płatki owsiane wsyp do blendera i zmiksuj je na mąkę. Dodaj miękkie masło, kakao i ksylitol z wanilią i ponownie zmiksuj – do idealnego połączenia się wszystkich składników.
Gotową masę na spód ciasta przełóż do tortownicy, tak abyś wyścieliła nią również do połowy boki tortownicy. U mnie mała o średnicy 18 cm. Masa będzie dość lepiąca, dlatego najlepiej uklepywać ją łyżką. Tortownicę z ułożonym spodem wstaw do lodówki.
Wszystkie składniki na masę: ser, jaja, ksylitol, budyń, mleko i olej dokładnie wymieszaj ze sobą. Najlepiej użyj miksera. Masa będzie bardzo lejąca – nie martw się właśnie taka ma być.
Przelej ją do tortownicy z ułożonym wcześniej spodem i wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz przez 60 minut. Po upieczeniu otwórz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjmij i odstaw całkowitego ostudzenia.
Gotowe 🙂
Jak dla mnie, ten puszysty sernik dietetyczny jest naprawdę rewelacyjny. Nawet nie próbuję korzystać z innych przepisów, bo po co jak już mam swój ideał.
Spróbuj i daj mi znać czy to też będzie Twoje ulubione ciasto – jeśli chodzi o serniki 😉
Z podanego przepisu wychodzi 8 porcji sernika,
każda z nich ma ok.: 298 kcal, w tym B: 16,7 g; T: 18,1 g; W: 31,6 g
ŁG = 9 (niski)