Szarlotka owsiana

Mamy już wrzesień, czyli wielkimi krokami zmierza do nas jesień. Skoro tak, to podaję Ci przepis na aromatyczne, pyszne ciacho. Szarlotka owsiana – bo o niej mowa. Idealnie sprawdzi się na deszczowe jesienne popołudnie. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło, ale na drugi dzień jest również dobra. O ile zostanie Ci kawałek na drugi dzień 🙂

A jak mówmy o jesieni – to przypomnę Ci przepis na mój mus przeciwzapalny – znajdziesz go TUTAJ. W tamtym roku wiele dziewczyn z niego korzystało i…. z tego co wiem, to są już teraz jego fankami – tak jak ja 😉 Dlatego jeśli jeszcze go nie znasz, to polecam Ci zobaczyć przepis i wypróbować. Ten mus super sprawdzi się do jedzenia (1 łyżeczka dziennie) lub jako dodatek do rozgrzewającej herbaty.

szarlotka owsiana

Szarlotka owsiana – przepis:

2 jajka

100 g ziemnego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 g ksylitolu zmiksowanego na puder

200 g mąki owsianej

 

15 g bułki tartej razowej

 

500 g jabłek (obranych)

1 łyżeczka cynamonu

No to szykujemy.

Przepis: Jeśli nie masz pudru z ksylitolu, możesz użyć zwykłego, ale spróbować zmiksować do w blenderze. Białka oddziel od żółtek. Żółtka posiekaj z masłem pokrojonym w kostkę, ksylitolem, mąką i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. 2/3 ciasta włóż do tortownicy o średnicy 18 cm i rozwałkuj ciasto na spodzie. 1/3 pozostałego ciasta zawiń w woreczek i włóż do lodówki. Tortownice z kruchym ciastem wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz przez 15 minut. W tym czasie jabłka pokrój w kostkę, włóż do garnka podlej delikatnie wodą i podduś. Dodaj cynamon – wymieszaj.  Na podpieczony spód posyp bułkę tarta, na to wyłóż podprażone jabłka. Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli. Wyłóż pianę na jabłka i na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut góra – dół.

Pamiętaj, że słodkość ciasta będzie zależała od słodkości jabłek jakie dodasz.

Przepis na Thermomix: Jeśli nie masz pudru z ksylitolu to: do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp ksylitol. Ustaw 20 s/ obr. 5. Przełóż do miski. Białka oddziel od żółtek. Do naczynia miksującego włóż motylek, wlej białka. Ustaw 2 min./ obr. 4. Pianę z białek przełóż do miski i wstaw do lodówki. Do naczynia miksującego dodaj żółtka, zmiksowany ksylitol i masło pokrojone w kostkę. Ustaw 40 s/ obr. 5. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj 20 s/ obr. 5. Zgarnij ciasto ze ścianek i ponownie ustaw 20 s/ obr. 5.

2/3 ciasta włóż do tortownicy o średnicy 18 cm i rozwałkuj ciasto na spodzie. 1/3 pozostałego ciasta zawiń w woreczek i włóż do lodówki. Tortownice z kruchym ciastem wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz przez 15 minut. W tym czasie do czystego naczynia miksującego włóż kawałki jabłka. Rozdrobnij 5 s/ obr. 4. Wlej 50 g wody, dodaj cynamon i ustaw 5 min./ 95 stopni/ obr. 2.  Na podpieczony spód posyp bułkę tarta, na to wyłóż podprażone jabłka. Połóż pianę na jabłka i na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut góra – dół.

 

Z podanego przepisu wychodzi 8 kawałków szarlotki owsianej,

a każdy z nich ma ok. 255 kcal, w tym B: 5,6 g; T: 13,9 g; W: 30, 8 g ŁG = 12 (średni)

 

Jeśli chcesz więcej przepisów to zapraszam Cię tutaj na mój instagram. 

szarlotka owsiana