Idealny przepis na osłodę tych pierwszych jesiennych dni. Tarta z malinami i czekoladą na spodzie z ciecierzycy, co ty na to?
Przepis powstał ponieważ szkoda było mi wyrzucać maliny, które zostały mi po robieniu soku na zimę 😉 Jeśli Ty nie masz takich malin, to możesz wykorzystać po prostu dżem malinowy lub jakiś inny smak.
W przepisie u siebie rozpuściłam czekoladę gorzką razem z czekoladą mleczną – dzięki temu chciałam złagodzić smak samej gorzkiej czekolady. Jeśli Ty chcesz zrobić tartę tylko z gorzkiej czekolady oczywiście możesz.
Słodycz tego ciasta będzie uzależniona od słodyczy malin jakie użyjesz i od rodzaju czekolady. Do upieczenia ciasta użyłam formy do tarty o średnicy 24 cm.
Zobacz też mój jeden z najnowszych przepisów na owsianą szarlotkę – TUTAJ.
Zostawiam Ci przepis. Daj znać jak zrobisz to ciasto.
Tarta z malinami i czekoladą:
SPÓD:
325 g mąki z ciecierzycy
100 g masła
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
Szczypta soli
2 łyżki ksylitolu w postaci pudru lub cukru pudru
300 g dżemu malinowego lub podduszonych wytłoczyn z malin
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
25 g masła
50 ml śmietanki 12% UHT
400 g malin – do dekoracji
Przepis: Mąkę z ciecierzycy posiekaj z masłem, jajkiem, szczyptą soli i pudrem – zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na wielkość formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez20 – 25 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Maliny (dżem lub wytłoczyny) rozsmaruj na cieście. Czekolady połam, włóż do garnka wraz z masłem i śmietanką. Podgrzewaj i stale mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Przelej masę czekoladową na tartę. Jak zacznie zastygać, udekoruj ją świeżymi malinami.
Z powstałego przepisu wychodzi 12 kawałków ciasta. Kaloryczność tej tarty z malinami i czekoladą, zależy od ilości cukru dodanego do wytłoczyn (ciężko to dokładnie określić) lub dżemu malinowego oraz od rodzaju czekolady.
Orientacyjnie 1 kawałek takiego ciasta ma ok. 326 kcal,
w tym B: 9 g; T: 14,4 g; W: 44,3 g; ŁG = 13 (średni)
Po więcej inspiracji zapraszam Cię też na mój instagram.