W moim domu nigdy nie szykuję obiadów dwudaniowych. Zazwyczaj w czasie pory obiadowej jemy drugie dania. Zupa natomiast czasami jest na kolację lub jako przekąska. Ostatnim moim odkryciem, jest zupa z pora wege, na którą zaraz podam Ci przepis.
To idealny posiłek na słotę i jesienną melancholię. Zupa aromatyczna, sycąca i miło rozgrzewająca. Świetnie smakuje jak jest podana bardzo gorąca.
Wcześniej wszystkie zupy z pora jakie jadłam były albo w postaci zupy krem, albo z dodatkiem serków topionych, których ja nie używam w swojej kuchni. Chciałam więc, stworzyć zupę inną niż te, ale na bazie pora. I udało mi się! Zupa wyjątkowa, smaczna i pożywna 😉
Do przygotowania mojej zupy z pora wege, potrzebujesz:
300g pora
300g pieczarek
300g przecieru pomidorowego (lub pomidorów z puszki)
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki masła
2 łyżki sosu sojowego
150g Kuskus
2 łyżeczki bulionu domowego warzywnego
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki tymianku
Przepis: Pora pokrój w piórka, wrzuć na patelnię. Podlej 3 łyżkami wody i duś, do momentu aż ona wyparuje. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Stale mieszając, poczekaj żeby pieczarki puściły wodę. Posyp przyprawami, możesz też lekko posolić i odczekaj, żeby woda wyparowała. Następnie zdejmij z ognia i dodaj masło – wymieszaj. Przełóż do garnka, zalej wodą ok. 1,5l – 2l, dodaj olej sezamowy, bulion domowy (do smaku 2 ziarenka pieprzu, listek laurowy) i na bardzo małym ogniu gotuj ok. 15minut. Po tym czasie dodaj pomidory i sos sojowy, gotuj kolejne 15minut. Kuskus zalej w misce wrzątkiem.
Gotową zupę przelej do miseczek i do każdej dodaj po 2 łyżki gotowego kuskus.
Olej sezamowy i sos sojowy, to kluczowy dodatek. Właśnie dzięki nim zupa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Z podanego przepisu wychodzi 6 małych bulionówek (po ok. 200ml).