U mnie sezon letni sprzyja robieniu ciast bez pieczenia. Początkowo królował w moim domu fit sernik na zimno, przepis na niego znajdziesz TU. Ciasta na zimno są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymagają kulinarnego doświadczenia. Można wymyślić ich przeróżne smaki, w zależności od tego jaki rodzaj owoców akurat mamy w domu 🙂 U mnie w sporej ilości pojawiły się ostatnio banany, w związku z tym, stwierdziłam, że wykorzystam je i zrobię pyszne ciasto do kawy. Poniżej zamieszczam dla Ciebie, przepis na bananowiec na zimno w wersji bez cukru.
Spód do ciast na zimno robię z tego co akurat mam w domu „pod ręką”. W tym bananowcu były to płatki owsiane, daktyle, czekolada i masło. Do białej warstwy użyłam 3 bananów, serka twarogowego, syropu klonowego i żelatyny. Z tych prostych produktów wyszedł mi smaczny, słodki i bardzo delikatny bananowiec na zimno.
Wykonanie tego ciasta zajmie Ci ok. 15minut, ale musisz pamiętać, że trzeba je odstawić jeszcze do stężenia. W związku z tym należy go zrobić przynajmniej na 2 godziny przed podaniem.
SPÓD:
45g masła, w temperaturze pokojowej
50g suszonych daktyli, bez pestek
100g płatków orkiszowych lub owsianych
20g wiórek kokosowych
20g czekolady gorzkiej 70%
BIAŁA MASA:
3 banany
500g sera twarogowego – zmielonego
3 łyżeczki płaskie żelatyny
50ml wody wrzątek
30ml syropu klonowego
Ziarenka z 1 laski wanilii
Dowolne owoce do dekoracji ciasta.
Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki na spód, wrzuć do naczynia miksującego i ustaw 10sek/Obr 6. Powstały mix przełóż do tortownicy (najlepiej o średnicy 24cm). Uformuj go dokładnie na dnie, uciskaj, tak aby stanowiło jednolitą, sprasowaną masę. Wstaw do lodówki. Banany obierz i wrzuć do naczynia, ustaw 5s/Obr.5. Następnie dodaj ser, syrop i wanilię, wymieszaj 15s/Obr 5. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj i wlej do masy do naczynia miksującego, wymieszaj 10s/ Obr 4. Gotową masę przelej do tortownicy. Udekoruj owocami i ponownie wstaw do lodówki, aby stężało. Smacznego!
Przepis tradycyjny: Wszystkie składniki na spód, wrzuć do blendera – zmiksuj. Powstały mix przełóż do tortownicy (najlepiej o średnicy 24cm). Uformuj go dokładnie na dnie, uciskaj, tak aby stanowiło jednolitą, sprasowaną masę. Wstaw do lodówki. Banany obierz i wrzuć do blendera, dodaj ser, syrop i wanilię, wymieszaj na jednolita, gładką masę. Żelatynę rozpuść w kubku, w gorącej wodzie i przelej do masy. Przemieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Gotową masę przelej do tortownicy. Udekoruj owocami i ponownie wstaw do lodówki, aby stężało. Smacznego!