Brownie z dyni fit, to ciasto, które jak widzisz reklamuję swoim wizerunkiem 🙂 Taki wyjątek oznacza, że jest to naprawdę warty uwagi wypiek. Wiem, że u mnie na pewno będzie wrześniowym hitem. Robiłam je już dwukrotnie. Mocno czekoladowe, bardzo wilgotne, pyszne. Ja tego typu ciasta uwielbiam. Szczególnie do kawy w deszczowy dzień, a niestety przed nami teraz właśnie taka jesienna perspektywa.
Opisana słodycz na pewno doda Ci energii i uśmiechu. Na mnie to działa!
Co jest jeszcze bardzo istotne i przyjemnie w tym brownie z dyni fit, to to że robi się go w 20 minut, a piecze ok. 30minut. niech Cię nie zwiedzie nazwa, ale smak dyni w ogóle nie jest w nim wyczuwalny. jeśli lubisz tego rodzaju czekoladowce, to polecam Ci jeszcze brownie z fasoli, zobacz przepis TU.
Do przygotowania brownie z dyni fit, potrzebujesz:
CIASTO:
125g masła
4 łyżki kakao
100ml mleka
2 jajka
4 łyżki ksylitolu
390g puree z dyni*
1 łyżeczka płaska sody
260g mąki razowej
Łyżka soku z cytryny
POLEWA:
6 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Skórka z jednej otartej cytryny
PUREE Z DYNI*
Dynię umyj, pokrój w mniejsze kawałki. Każdą część zawiń w folię aluminiową, ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym na 200stopni, ok. 40minut – czas zależy od dyni i wielkości kawałków. Sprawdź widelcem, jak dynia będzie już mięciutka, wyjmij ją, zdejmij skórę, a miąższ zmiksuj. Gotowe puree z pieczonej dyni, przyda Ci się do wielu przepisów, na ciasta, zupy, placki. Najlepiej jest zrobić większą ilość puree, zamrozić i potem mieć gotowe do działania 🙂
Najlepszą dynią na puree jest Hokkaido. Jeśli zrobisz puree z tradycyjnej, naszej ogrodowej dyni, po jej zmiksowaniu koniecznie odlej nadmiar powstałego soku.
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wrzuć masło, pokrojone w drobną kostkę, kakao i mleko, ustaw 3min/60stopni/Obr. 3. Następnie, powstałą masę dokładnie wystudź. Jak już będzie chłodna dodaj 2 żółtka, ksylitol i puree i wymieszaj 10sek/ Obr 4, dodaj mąkę wymieszaną z sodą i za pomocą kopystki dokładnie mieszaj ciasto, aż będzie stanowić jednolitą masę ok. 40sek/ Obr. 3 (jeśli ciasto będzie wymagało jeszcze dodatkowego mieszania ustaw ponownie 20sek/ Obr 3). Gotową masę przełóż do dużej miski.
Naczynie miksujące umyj bardzo dokładnie, wysusz porządnie, załóż motylek i wlej białka. Ustaw 3minuty/ Obr.4. Sztywna piane z białek przełóż do miski z ciastem i BARDZO DELIKATNIE, wymieszaj łyżką, do dokładnego połączenia się składników. Masę przełóż do formy ( u mnie 24x24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 150stopni, przez ok. 30minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Patyczek powinien być suchy, natomiast ciasto ma być mocno wilgotne.
Polewa: Kostki czekolady rozpuść razem z mlekiem w kąpieli wodnej, powstałą polewą udekoruj ciasto. Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce i posyp ja po gotowym cieście. Smacznego!
Przepis tradycyjny: Do garnka wrzuć masło, pokrojone w drobną kostkę, kakao i mleko, ustaw podgrzewaj do rozpuszczenia się składników, ale uważaj żeby Ci się nie przypaliło. Następnie, powstałą masę dokładnie wystudź. Jak już będzie chłodna dodaj 2 żółtka, ksylitol i puree i wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i mieszaj do dokładnego połączenia się składników.
Białka ubij na sztywna pianę. Przełóż ją do miski z ciastem i BARDZO DELIKATNIE, wymieszaj łyżką, na jednolita masę. Masę przełóż do formy ( u mnie 24x24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 150stopni, przez ok. 30minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Patyczek powinien być suchy, natomiast ciasto ma być mocno wilgotne.
Polewa: Kostki czekolady rozpuść razem z mlekiem w kąpieli wodnej, powstałą polewą udekoruj ciasto. Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce i posyp ja po gotowym cieście. Smacznego!
Zrobiłam Ci apetyt na brownie z dyni fit?
Spodobał Ci się ten pomysł? Do dzieła – piecz!