To ciasto „chodziło” za mną od dawna. Zbierałam się do jego upieczenia kilka dobrych miesięcy. W końcu jak się odważyłam, a jak zrobiłam to żałowałam, że tak późno. Fasolowe Brownie, bo o nim mowa pierwszy sprawdzian miało od razu z moimi gośćmi. Siostra ze szwagrem, którzy akurat mnie odwiedzili, chętnie zjedli ciacho i… mocno się zdziwili, że to właśnie z fasoli.
Ciasto z marchewki i dyni, to już standard. Za bardzo nikogo nie zdziwi. Teraz moda jest na bardziej wymyślne ciasta warzywne 😉 Z buraka, pietruszki, szpinaku, jadłaś? Ja wypróbowałam już wszystkie i powiem Ci, że naprawdę warto zrobić i samodzielnie ocenić 😉 Smaki wyjątkowe, ciastka praktycznie bez mąki. Szczególnie jeśli chodzi o dzieci, warto spróbować i wprowadzić im takie smaki, pod osłoną słodkości. Przede wszystkim dla niejadków warzyw. Po ciasto na pewno sięgną, a organizm powoli zaakceptuje smak danego warzywa. Taki sprytny myk, w rękach rodziców.
Przepis pierwszy raz zaczerpnęłam z bloga Magdy, jednak troszeczkę zmieniłam pod swoje potrzeby.
Aby przygotować fasolowe brownie potrzebujesz:
puszki czerwonej fasoli,
2 jaja
2 banany, mocno dojrzałe (bo wtedy są bardziej słodkie i można ograniczyć ilość dodawanego cukru)
2 łyżki kakao – prawdziwego
2 łyżki ksylitolu, lub brązowego cukru (nadaje fajny smak)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju kokosowego lub innego
Przepis na Thermomix: Fasolę dokładnie musisz opłukać z zalewy, odsączyć i wrzucić do naczynia miksującego. Do tego dodaj resztę składników i miksuj 30sek/Obr. 7, następnie zgarnij składniki ze ścianek naczynia i ponownie zmiksuj 30sek/Obr.6. Formę na kek sówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej gotową masę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz ok. godziny. Ciasto wyjmij, wystudź i jedz J
Przepis tradycyjny: Fasolę dokładnie musisz opłukać z zalewy, odsączyć i wrzucić do miski w której będziesz mogła ją zmiksować blenderem. Rozdrobnij ją przez kilkanaście sekund, następnie dodaj resztę składników i miksuj całość, aż powstanie gładka masa. Nie powinna mieć grudek. Długość miksowania zależy od jakości blendera. Następnie na wyłożoną papierem formę keksówki, wylej powstałą masę. Włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. godziny. Gotowe ciasto wystudź i jedz 🙂
Jeśli chcesz uzyskać bardziej czekoladowy smak, fasolowe brownie możesz polać polewą.
Do garnka włóż:
pół opakowania czekolady tj. 50g
50ml mleka 2%
Wymieszaj dokładnie lekko podgrzewając. Jak czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem, polej nim ciasto.
Życzę smacznego 😆