Tradycyjny budyń to po prostu mąka zwykła, mąka ziemniaczana, cukier i aromat np. waniliowy albo czekolada. To wszystko wymieszane w mleku i zagotowane. Wartości odżywczej jest tu niewielka ilość, z tego względu teraz coraz bardziej popularny staje się budyń z kaszy.
Po co takie eksperymenty?
Przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Kasze mają bardzo dużo wartości odżywczych. Jest to wartościowe źródło węglowodanów, składników mineralnych i witamin. Dodatkowo, zawierają białko i dają sytość. Jednak jedzenie ich w tradycyjnej formie, czyli do drugiego dania, nie każdemu odpowiada lub szybko się nudzi.
Z tego względu warto spróbować wprowadzać je do diety na kilka innych sposób, a jednym z nich jest właśnie budyń z kaszy.
W moim dietetycznym ebooku z niskim IG, znajdziesz podobny deser z kaszy gryczanej i komosy z cytrusową nutą.
Mam nadzieję, że zdjęcia zachęcą Cię i od razu nastawisz kaszę na budyń 🙂 proszę Cię nie zwlekaj z wypróbowaniem przepisu, bo gwarantuje, że jak raz spróbujesz to potem zrobisz kolejny raz i kolejny…
TRUSKAWKOWY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ:
100 g kaszy jaglanej
300 g truskawek mrożonych
170 g banana
400 ml mleczka kokosowego (najlepiej z kartonu)
Przepis tradycyjny: Kaszę zalej wodą, tak aby była ok. 2 cm ponad jej powierzchnię. Odstaw najlepiej na całą noc. Następnie odlej wodę i ugotuj kaszę na bardzo małym ogniu w mleczku kokosowym. Czas gotowanie ok. 20 minut.
Do gorącej kaszy dodaj banana i truskawki i zmiksuj w blenderze na najwyższych obrotach aż powstanie Ci aksamitny, gładki mus.
Jeśli masz thermomix, ustaw 2min. / obr. 10
Gotowy budyń z kaszy przelej w miseczki. Możesz zjeść na ciepło lub odstawić do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce max. 2 dni.
Pamiętaj, że taki posiłek świetnie wkomponuje się w całodzienny bilans Twojej zdrowej diety 🙂 Taki budyń z kaszy możesz zjeść na II śniadanie lub podwieczorek. A jeśli lubisz śniadania na słodko, też świetnie się sprawdzi 😉
Wypróbuj i daj znać, a jeśli spodobały Ci się zdjęcia i pomysł na takie nietypowe wykorzystanie kaszy to proszę udostępnij ten post dalej. Będzie to dla mnie Twoje najlepsze podziękowanie za moja pracę.
Bardzo fajny sposób na przemycenie owoców i kaszy jaglanej do jadłospisu. Już się nie mogę doczekać świeżych truskawek!
To już całkiem nie długo 😉 Jednak do tego budyniu i tak lepiej nadają się mrożone 😉
Super fajny sposób na słodką przekąskę.
Powiedziałabym wręcz, że genialny. Uwielbiam tą konsystencję, smak no i miny znajomych jak ich nim częstuję 🙂
Czy mogę użyć innego mleka roślinnego? ?
Jasne, możesz spróbować np. z migdałowym – tylko wtedy będziesz miała zupełnie inny smak deseru 😉 Ale w kuchni zawsze można próbować 🙂
A ile może wynosić IG? Średni?
Pozdrawiam
Wszystko zależy od porcji jaką zjesz, ale raczej kwalifikuje się do dużego :/