Ciasto czekoladowe z porzeczkami

Weekend tuż tuż, więc zostawiam Ci przepis na letnie ciasto czekoladowe z porzeczkami.

Czekolada i kwaśne porzeczki – dla mnie połączenie idealne 😉 Myślę, że śmiało porzeczki możesz zamienić na wiśnie albo jagody w tym przepisie – chociaż sama nie próbowałam.

Robiłam ciasto serowe z jagodami i wyszło rewelacyjne, przepis na nie zostawiłam Ci TUTAJ.

Ciasto czekoladowe z porzeczkami – przepis

100 g czerwonej porzeczki

180 g oleju

70 g ksylitolu

150 g mleka

50 g kakao

230 g mąki orkiszowej razowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 białka

Przepis: Owoce umyj i  osusz. Olej, ksylitol, mleko i kakao wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka. Ponownie zmiksują całość na jednolitą masę. Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Dodaj owoce i ponownie wymieszaj. Całość przelej do keksówki (o wymiarach 11 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 45 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl go. Pozostaw w nim ciasto na ok. 10 minut. Potem wyjmij ciasto z formy i zostaw do ostygnięcia na kratce – tak aby mogło odparować.

Ciasto czekoladowe z porzeczkami

Z podanego przepisu wychodzi 14 kawałków ciasta,

a każdy z nich ma ok. 225 kcal, w tym B: 5 g; T: 15,3 g; W: 19,8 g

ŁG = 8 (niski)

Po codzienną dawkę inspiracji zapraszam Cię też tutaj na mój instagram.