Weekend tuż tuż, więc zostawiam Ci przepis na letnie ciasto czekoladowe z porzeczkami.
Czekolada i kwaśne porzeczki – dla mnie połączenie idealne 😉 Myślę, że śmiało porzeczki możesz zamienić na wiśnie albo jagody w tym przepisie – chociaż sama nie próbowałam.
Robiłam ciasto serowe z jagodami i wyszło rewelacyjne, przepis na nie zostawiłam Ci TUTAJ.
Ciasto czekoladowe z porzeczkami – przepis
100 g czerwonej porzeczki
180 g oleju
70 g ksylitolu
150 g mleka
50 g kakao
230 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 białka
Przepis: Owoce umyj i osusz. Olej, ksylitol, mleko i kakao wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka. Ponownie zmiksują całość na jednolitą masę. Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Dodaj owoce i ponownie wymieszaj. Całość przelej do keksówki (o wymiarach 11 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 45 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl go. Pozostaw w nim ciasto na ok. 10 minut. Potem wyjmij ciasto z formy i zostaw do ostygnięcia na kratce – tak aby mogło odparować.
Z podanego przepisu wychodzi 14 kawałków ciasta,
a każdy z nich ma ok. 225 kcal, w tym B: 5 g; T: 15,3 g; W: 19,8 g
ŁG = 8 (niski)
Po codzienną dawkę inspiracji zapraszam Cię też tutaj na mój instagram.