Ciasto z jagodami dla insulinoopornych

Sezon na owoce jagodowe w pełni, więc czas na wypieki z nimi. To szybkie ciasto z jagodami dla insulinoopornych, posmakuje każdemu – zapewniam Cię, bo już go dobrze przetestowałam na kilku osobach 😉

Jagody w nim możesz zamienić również na czerwoną porzeczkę.

Jeśli chodzi o słodki smak ciasta, to nam w zupełności 70 g ksylitolu do niego wystarczy – jeśli jednak Ty jesteś na razie przyzwyczajona do komercyjnych ciast lub tradycyjnych słodkich wypieków, to możesz dodać go nieco więcej. Wszystko zależy od Twojego stopnia słodyczy.

Szybkie ciasto z jagodami dla insulinoopornych, piekę w keksówce o wymiarach 11 x 30 cm.

Ciasto z jagodami dla insulinoopornych

Gotowe ciasto dzielę na 14 porcji, wtedy każda z nich ma ok. 183 kcal, w tym B: 6,4 g; T: 10,8 g; W: 18,3 g; ŁG = 7

Składniki na ciasto z jagodami dla insulinoopornych:

3 jajka rozmiar M

70 g ksylitolu

100 g oleju

150 g sera z wiaderka (u mnie Pilos)

200 g mąki razowej orkiszowej

¾ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g mleka

Ziarenka wanilii do smaku (opcjonalnie)

160 g świeżych jagód

Skórka z 1 cytryny

 

Polewa:

85 g serka Bieluch (naturalnego)

25 g masła

15 g ksylitolu

Sok z połowy cytryny

 

UWAGA: Pamiętaj, żeby przed robieniem ciasta wyjąć z lodówki ser, jajka, mleko – powinny mieć temperaturę pokojową.
Jagody opłucz i osusz na ręczniku papierowym.

Przepis: Jajka ubij z ksylitolem, użyj do tego miksera. Ubijaj do momentu, aż powstanie Ci jasna i puszysta masa. Stale miksując dodawaj olej i ser twarogowy. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem. Wlej mleko. Całość wymieszaj na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wsyp owoce i dodaj startą skórkę z cytryny – wymieszaj ciasto delikatnie łopatką lub łyżką.

Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz przez 10 minut. Potem zwiększ temperaturę na 180 stopni i piecz jeszcze przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi delikatnie drzwiczkami na ok. 10 minut. Po tym czasie, wyjmij ciasto z formy i postaw na drabince – żeby odparowało.

Jak już całkowicie przestygnie zrób polewę.

Do garnka włóż serek Bieluch, masło, ksylitol i wlej wyciśnięty sok z połowy cytryny. Całość delikatnie podgrzej – ale uważaj, żeby Ci się nie zagotowało. Polewą udekoruj ciasto. Możesz też posypać je jeszcze garścią jagód i dodać listki mięty.

A jeśli masz Thermomix to możesz to ciasto z jagodami zrobić oczywiście w nim:

Przepis na TM: Do suchego naczynia miksującego włóż motylek. Dodaj jajka i ksylitol. Załóż pokrywę, ale nie zakładaj miarki. Ustaw 5 min./ obr. 4. Wyjmij motylek. Dodaj olej i ser. Wymieszaj 1 min. 30 s/ obr. 2. Wsyp mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj mleko i ziarna wanilii (jeśli chcesz). Wymieszaj 1 min. 30 s. / obr. 2. Ciasto zgarnij ze ścianek naczynia i wymieszaj 30 s/ obr. 2. Dodaj jagody i startą skórkę z cytryny – wymieszaj już ciasto tylko kopystką. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz przez 10 minut. Potem zwiększ temperaturę na 180 stopni i piecz jeszcze przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi delikatnie drzwiczkami na ok. 10 minut. Po tym czasie, wyjmij ciasto z formy i postaw na drabince – żeby odparowało.

Jak już całkowicie przestygnie zrób polewę.

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż serek Bieluch, masło, ksylitol i sok z połowy cytryny. Ustaw 2 min./ 37 stopni/ obr. 2. Jeśli składniki się nie połączą, to zgarnij je ze ścianek naczynia i ponownie ustaw 2 min./ 37 stopni/ obr. 2. Polewą udekoruj ciasto. Możesz też posypać je jeszcze garścią jagód i dodać listki mięty.

Jeśli chcesz inny przepis na sezonowe ciasto, to polecam Ci zobaczyć TUTAJ Tarte z rabarbarem 😉

Jeśli zachęciłam Cię do jego upieczenia, to znajdź mnie na INSTAGRAMIE i daj znać jak smakowało 😉

Ciasto z jagodami dla insulinoopornych