Sezon na owoce jagodowe w pełni, więc czas na wypieki z nimi. To szybkie ciasto z jagodami dla insulinoopornych, posmakuje każdemu – zapewniam Cię, bo już go dobrze przetestowałam na kilku osobach 😉
Jagody w nim możesz zamienić również na czerwoną porzeczkę.
Jeśli chodzi o słodki smak ciasta, to nam w zupełności 70 g ksylitolu do niego wystarczy – jeśli jednak Ty jesteś na razie przyzwyczajona do komercyjnych ciast lub tradycyjnych słodkich wypieków, to możesz dodać go nieco więcej. Wszystko zależy od Twojego stopnia słodyczy.
Szybkie ciasto z jagodami dla insulinoopornych, piekę w keksówce o wymiarach 11 x 30 cm.
Gotowe ciasto dzielę na 14 porcji, wtedy każda z nich ma ok. 183 kcal, w tym B: 6,4 g; T: 10,8 g; W: 18,3 g; ŁG = 7
Składniki na ciasto z jagodami dla insulinoopornych:
3 jajka rozmiar M
70 g ksylitolu
100 g oleju
150 g sera z wiaderka (u mnie Pilos)
200 g mąki razowej orkiszowej
¾ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mleka
Ziarenka wanilii do smaku (opcjonalnie)
160 g świeżych jagód
Skórka z 1 cytryny
Polewa:
85 g serka Bieluch (naturalnego)
25 g masła
15 g ksylitolu
Sok z połowy cytryny
UWAGA: Pamiętaj, żeby przed robieniem ciasta wyjąć z lodówki ser, jajka, mleko – powinny mieć temperaturę pokojową.
Jagody opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
Przepis: Jajka ubij z ksylitolem, użyj do tego miksera. Ubijaj do momentu, aż powstanie Ci jasna i puszysta masa. Stale miksując dodawaj olej i ser twarogowy. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem. Wlej mleko. Całość wymieszaj na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wsyp owoce i dodaj startą skórkę z cytryny – wymieszaj ciasto delikatnie łopatką lub łyżką.
Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz przez 10 minut. Potem zwiększ temperaturę na 180 stopni i piecz jeszcze przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi delikatnie drzwiczkami na ok. 10 minut. Po tym czasie, wyjmij ciasto z formy i postaw na drabince – żeby odparowało.
Jak już całkowicie przestygnie zrób polewę.
Do garnka włóż serek Bieluch, masło, ksylitol i wlej wyciśnięty sok z połowy cytryny. Całość delikatnie podgrzej – ale uważaj, żeby Ci się nie zagotowało. Polewą udekoruj ciasto. Możesz też posypać je jeszcze garścią jagód i dodać listki mięty.
A jeśli masz Thermomix to możesz to ciasto z jagodami zrobić oczywiście w nim:
Przepis na TM: Do suchego naczynia miksującego włóż motylek. Dodaj jajka i ksylitol. Załóż pokrywę, ale nie zakładaj miarki. Ustaw 5 min./ obr. 4. Wyjmij motylek. Dodaj olej i ser. Wymieszaj 1 min. 30 s/ obr. 2. Wsyp mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj mleko i ziarna wanilii (jeśli chcesz). Wymieszaj 1 min. 30 s. / obr. 2. Ciasto zgarnij ze ścianek naczynia i wymieszaj 30 s/ obr. 2. Dodaj jagody i startą skórkę z cytryny – wymieszaj już ciasto tylko kopystką. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz przez 10 minut. Potem zwiększ temperaturę na 180 stopni i piecz jeszcze przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi delikatnie drzwiczkami na ok. 10 minut. Po tym czasie, wyjmij ciasto z formy i postaw na drabince – żeby odparowało.
Jak już całkowicie przestygnie zrób polewę.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż serek Bieluch, masło, ksylitol i sok z połowy cytryny. Ustaw 2 min./ 37 stopni/ obr. 2. Jeśli składniki się nie połączą, to zgarnij je ze ścianek naczynia i ponownie ustaw 2 min./ 37 stopni/ obr. 2. Polewą udekoruj ciasto. Możesz też posypać je jeszcze garścią jagód i dodać listki mięty.
Jeśli chcesz inny przepis na sezonowe ciasto, to polecam Ci zobaczyć TUTAJ Tarte z rabarbarem 😉
Jeśli zachęciłam Cię do jego upieczenia, to znajdź mnie na INSTAGRAMIE i daj znać jak smakowało 😉