Grill przy insulinooporności

Długi letni weekend przed nami. Polacy uwielbiają w takie dni grillować i patrząc na kosze z zakupami w sklepach – nie mam co do tego najmniejszej wątpliwości. Jak w związku z tym, powinien wyglądać grill przy insulinooporności?

Co możesz kupić, żeby nie czuć się wyalienowana z towarzystwa, ale jednocześnie abyś mogła mieć poczucie zjedzenia dobrego posiłku?

Już przychodzę Ci z pomocą i kilkoma przepisami.

Grill przy insulinooporności, to często sporny temat, z tego względu, że powszechnie dieta przy IO kojarzy się z dużymi zakazami, restrykcjami chociaż jeśli obserwujesz mnie już dłuższy czas – to na pewno wiesz, że wcale nie o takie zakazy w tym sposobie żywienia chodzi.

Oczywiście, warto mieć na uwadze, że to co jemy sprawia jak funkcjonujemy i w jakim stanie jest nasz organizm. Jednak według mnie w parze z tym powinna iść nasza spokojna głowa i zdrowa psychika. A jednak popadanie w skrajności, narzucanie na siebie restrykcji i ograniczanie spotkań ze znajomymi z powodu braku możliwości zjedzenia „standardowego” posiłku – na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Pamiętaj, że dieta w IO to Twój sposób odżywiania już na stałe, na zawsze. W związku z tym, jeśli do tej pory nie uczestniczyłaś nigdy w grillowaniu to ok – nie rób tego i teraz. Jednak jeśli do tej pory w wakacje wiele wieczorów spędzałaś przy rozgrzanym ruszcie, to teraz nie katuj się i nie odwołuj wszystkiego – siedząc zła i smutna w domu, oczekując kiedy wreszcie będziesz mogła „żyć normalnie” bez tej diety. Tylko postaraj się wpleść zdrowsze nawyki również podczas grillowania.

Jak to zrobić?

Jeśli chcesz idealnie wiedzieć ile i czego możesz zjeść ze standardowych potraw z grilla: czyli karkówki, kiełbasy, szaszłyków – to stworzyłam dla Ciebie GRILLBOOK. To ebook w 4 kalorycznościach do wyboru: 1600, 1700, 1900 i 2100. Dzięki temu możesz przygotować dania na grilla i utrzymać z nimi odpowiednią dla Ciebie kaloryczność posiłków. W tym ebooku zadbałam o to, abyś posiłki z grilla mogła wykorzystać jako danie obiadowe lub na kolacje. Wszystko w zależności od tego o jakiej porze dnia będziesz z nich korzystać.

Korzystając z podanej ilości składników w ebooku, masz pewność, że posiłek z grilla będzie miał odpowiednią kaloryczność i opisany zestaw makroskładników. A jeśli korzystasz z moich dietetycznych ebooków, to śmiało możesz sobie zastąpić posiłki w nich, właśnie tymi daniami z grillbooka.

grill przy insulinooporności

A jeśli szukasz jedynie inspiracji na smaczne dania z grilla, to zostawiam  Ci dwa sprawdzone przepisy.

 

SZASZŁYKI

2 średnie cebule

Papryka

Cukinia

Pieczarki (ok. 10 sztuk)

Mięso z połowy piersi kurczaka

2 łyżki oleju

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka majeranku

Może być też gotowa mieszanka np. czubryca lub do kurczaka.

 

Przepis: Z pieczarek oderwij nóżki i zostaw całe kapelusze – posyp solą, i odstaw w oddzielnej misce. Resztę warzyw i kurczaka pokrój w grubą kostkę, przełóż razem do drugiej miski i posyp ziołami np. wędzona papryka, słodka papryka, sól, majeranek, pieprz. Możesz też użyć gotowej mieszanki (ale przeczytaj jej skład, powinna zawierać tylko mieszankę suszonych przypraw). Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy dokładnie obtoczyły warzywa i mięso i polej całość olejem. Ponownie wymieszaj i nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków – pamiętaj, aby dodawać też pieczarki.

WSKAZÓWKA: Jeśli nie masz patyczków, możesz przygotować takie danie na tacce do grillowania. Przyprawione warzywa, kurczaka i pieczarki wysyp na tackę i tak grilluj.

 

NADZIEWANE PIECZARKI

Pieczarki (10 sztuk) im większe tym lepiej

4 suszone pomidory

¼ kostki sera feta

Garść startego sera żółtego lub parmezanu

 

Przepis: Z pieczarek oderwij delikatnie nóżki. Kapelusze odstaw na bok, a nóżki pokrój w bardzo małą kosteczkę. Wrzuć na patelnię, stale mieszaj aby Ci się nie przypaliły. Mają puścić wodę, jak już ona wyparuje, dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Podpiecz razem ok. 2 minut i przełóż całość do miski, dodaj fetę, rozgnieć ją i dokładnie wymieszaj całość. Tak przygotowany farsz wkładaj do kapeluszy pieczarek. Na górę posyp starty parmezan.

 

Zajrzyj też TUTAJ po przepis na burgera chili con carne – z grilla 🙂