Deser z aquafaby

Jak przeczytałaś tytuł: deser z Aquafaby, zachęciło Cię to od razu do spróbowania, czy wręcz przeciwnie?

Aquafaba, co to takiego?

„Aqua” = woda, „faba” = ziarno fasoli, czyli ta dziwnie brzmiąca nazwa to po prostu woda z ciecierzycy. Ta woda, którą zawsze wylewamy do zlewu jeśli chcemy przygotować danie z cieciorką. Aquafaba to tez ta woda, która pozostaje po ugotowaniu ciecierzycy. Zawsze wydawała się być tylko produktem ubocznym i po odsączeniu cieciorki zupełnie nieprzydatna, jednak dzięki odkryciu francuskiego kucharza, możemy wykorzystywać ja na wiele sposobów.  Przede wszystkim jest to produkt stworzony dla wegan jako alternatywa na białka jaj. Aquafaba tak samo świetnie się ubija, tworzy idealną, sztywną pianę.

deser z aquafaby

Powiem Ci, że dość długo zbierałam się do wypróbowania jej w mojej kuchni. Jest to ciemny płyn, który nie wygląda zbyt ciekawie. Dodatkowo ma posmak cieciorki, ale…. Tylko do momentu jak nie dodamy do niego innych produktów.

Naprawdę warto, żebyś to spróbowała. Pierwszy deser z Aquafaby na jaki się skusiłam to puszysty mus czekoladowy. Idealny dla wielbicieli słodkich smakołyków. Z racji tego, że bardzo lubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać moje dania, wymyśliłam mój deser z Aquafaby, zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Przyznasz, prawda?

Nie zastanawiaj się długo, po prostu zrób ten deser z aquafaby.

deser z aquafaby

Śmiało możesz go dać swojemu dziecku, oczywiście w zależności od wieku, zrób go z orzechami lub bez, tak aby maluch się nie zakrztusił.

Chcesz poznać przepis na ten przysmak? Bardzo proszę.

 

DESER Z AQUAFABY:

Woda z 1 puszki ciecierzycy ok. 240ml

1 łyżeczka ksylitolu

125g serka mascarpone

2 kostki czekolady

3 łyżki żurawiny – konfitury lub dżemu z mirabelek

Garść orzechów włoskich

 

Przepis:  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli do garnka wlej wodę i wstaw w to miskę z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzewaj wodę do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi. Mieszaj ją stale, jak już będzie stanowiła jednolity krem – odstaw do ostygnięcia.

Wodę z ciecierzycy, ubij mikserem na BARDZO sztywną pianę (zwiększa swoją objętość prawie czterokrotnie, więc ubijaj ja w dużym naczyniu).  Stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone i dalej ubijaj do połączenia składników. Powstałą piankę podziel na pół, jedna część przełóż do miski z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszaj, a do drugiej połówki dodaj łyżeczkę ksylitolu.

W pucharku układaj: biała pianka, konfitura, czekoladowa pianka, biała pianka i całość posyp orzechami.

Deser ten najlepiej przygotuj od razu przed podaniem dla gości, ponieważ sok z konfitury zabarwi białą piankę i po pewnym czasie wygląd już nie jest taki piękny 😉

deser z aquafaby

Smak rewelacyjny! Naprawdę koniecznie zrób ten deser z aquafaby i sama się przekonaj. Jeśli zdecydujesz się poczęstować nim gości to gwarantuje, że będą zadziwieni jego składem i zachwyceni smakiem.

 

deser z aquafaby