Przeglądając Internet, na stronie Lazy cat kitchen, znalazłam przepis na puszysty mus czekoladowy, który bardzo mnie zainspirował. Niestety dla mnie był stanowczo za słodki, więc musiałam nieco zmienić recepturę.
Odzwyczaiłam się już od jedzenia bardzo słodkich deserów. Sklepowe łakocie przestały mi smakować, chociaż na studiach, zaliczałam się do grona mocno uzależnionych słodyczożerców. Po 2 latach stopniowego minimalizowania cukru w codziennym jedzeniu i coraz mniejszym kupowaniu gotowych słodkości, śmiało mogę powiedzieć, że odzwyczaiłam się od bardzo słodkich specjałów. Teraz stwierdzam, że to co kiedyś bardzo mi smakowało dzisiaj jest nie do zjedzenia. Mam na myśli czekolady, batony czy ulubione kiedyś cukierki.
Nie oznacza to jednak, że w ogóle nie jadam słodyczy. Jak przeglądasz mój blog to przekonasz się, że słodkie dania nadal u mnie królują, jaka jest więc różnica? Podstawowa! Jeśli jem coś słodkiego to jest to wyrób, już tylko i wyłącznie mojej produkcji. Czasami chwila zapomnienia każdemu się należy – przynajmniej ja tak uważam. Dlatego dobre ciasto do kawy uwielbiam. Moje hity ostatniego miesiąca to:
Teraz pora na puszysty mus czekoladowy, myślę że też na długo zagości w naszej kuchni. Tym bardziej, że już tworzę z jego dodatkiem pyszne desery.
Taki mus, zrobisz z dwóch składników. Do przygotowania czekoladowej pianki, wystarczy woda z ciecierzycy tzw. Aquafaba i gorzka czekolada oraz wybrany przez Ciebie dodatek. Ja zrobiłam ze skórką z cytryny i solą morską. Możesz udekorować płatkami chili lub pistacjami.
PUSZYSTY MUS CZEKOLADOWY:
50g gorzkiej czekolady
Woda z 1 puszki ciecierzycy ok. 240ml
Starta skórka z połowy cytryny
Szczypta soli morskiej, gruboziarnistej
Przepis: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli do garnka wlej wodę i wstaw w to miskę z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzewaj wodę do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi. Mieszaj ją stale, jak już będzie stanowiła jednolity krem – odstaw do ostygnięcia.
Wodę z ciecierzycy, ubij mikserem na sztywną pianę (zwiększa swoją objętość prawie czterokrotnie, więc ubijaj ja w dużym naczyniu). Przełóż ja do miski z rozpuszczona czekoladą i bardzo dokładnie wymieszaj. Powstałą czekoladową piankę przełóż do małych miseczek. Udekoruj skórką z cytryny lub innymi dodatkami. Smacznego!
Z podanych powyżej składników na puszysty mus czekoladowy wychodzą 4 porcje deseru, każda z nich ma ok. 80kcal.