W mojej współpracy z pacjentami staram się dążyć do tego, żeby nauczyć ich lepiej się odżywiać. Chcę im pokazać, że istnieje coś takiego jak dieta bez restrykcji. Jednak zależy mi na tym, żeby ta nauka była na zawsze, a nie na kilka miesięcy. Dlatego staram się tworzyć popularne dania, takie które smakują większości z nas. A jeśli działam już bardzo indywidualnie, to na podstawie posiłków, które pacjent jada staram się zamieniać ilości i formę gotowania, tak aby zachować charakter dania, ale jednak sprawić, żeby było to zdrowe i zbilansowane danie.
Stworzyłam dietetyczne ebooki, dzięki którym można jeść naprawdę to na co się ma ochotę i zupełnie nie odczuwać tego, że jest się na diecie redukcyjnej. Chciałam, żebyś poznała jak wygląda dieta bez restrykcji. Zdrowe posiłki mogą być smaczne i nie muszą wprowadzać zamieszania w nasze dotychczasowe życie. Nie muszą być bardzo wymyślne i drogie.
Stosując posiłki z dietetycznych ebooków masz pewność, że dania masz idealnie zbilansowane pod względem kalorii i makroskładników, a przy tym sama decydujesz co zjesz na kolejny posiłek. Więcej o dietetycznych ebookach, możesz przeczytać w tych wpisach:
Ekonomiczna dieta – tanio i różnorodnie
Jak zacząć dietę na własnych zasadach
Dzisiaj chcę Ci pokazać, jak łatwo możesz tworzyć sobie przeróżne dania, bazując na tych samych składnikach. To jest istotne, żebyś miała ta świadomość jak wiele dań możesz zrobić korzystając z tych samych produktów. Dzięki temu naprawdę uwierzysz w dietę bez restrykcji.
W najnowszym dietetycznym ebooku z niskim IG w 5 edycji masz np. danie:
- Jajecznica lub kanapki z jajkiem i tam już podaję wam dwie alternatywny na wykorzystanie tych samych składników, ale stworzenie sobie dwóch różnych śniadań w kolejne dni. To ważne, bo korzystając z takich urozmaiceń nie będą Wam się nudzić posiłki 🙂
- Pulpety rybne, to danie które jest pyszne, ale wymaga troszkę więcej czasu na przygotowanie. Jeśli akurat w danym dniu nie masz czasu, ale chcesz zjeść rybę. To po prostu rybę możesz doprawić ziołami – tak jak jest podane w ebooku i wrzucić ją na 15 minut to do piekarnika razem z warzywami. Albo jeszcze szybciej na patelnię saute, żeby się podpiekła a warzywa zmiękły. Do tego kasza i surówka – wszystko zgodne ilościami podanymi w ebooku, ale jednak zupełnie inne danie.
- Pasta z makreli. Tą kolację też możesz zjeść w innej formie. Po prostu makrelę zjesz z chlebem i do tego zrobisz sobie surówkę z ogórków, cebuli i jogurtu. Wszystkie składniki będą się zgadzasz – tak jak masz to rozpisane w ebooku adekwatnie do swojej kaloryczności i makroskładników. A jednak będziesz miała inne danie – dla urozmaicenia.
- Jajko sadzone na warzywach. To jak dla mnie przepyszne danie. Jednak nie musisz jeść go w ten sposób jaki jest podany w ebooku. Możesz warzywa zjeść na surowo – pokrojone na talerzu i skropione oliwą. A do tego jajecznica, zrobiona na patelni teflonowej już bez tłuszczu i chleb. Lub po prostu jajka ugotowane na miękko lub twardo zjedzone z warzywami ii chlebem.
- Kaszotto z tofu. Jeśli nie lubisz tofu, albo akurat masz ochotę na danie mięsne. To w zamienniach, które napisałam Ci w ebooku masz podane ile Tofu masz zamienić na jaką porcję mięsa lub ryby. Dzięki temu możesz z jednego dania stworzyć 3 różne.
A w innym przepisie w którym jest podane chorizo, masz możliwość zamienić go właśnie na Tofu lub frankfurterkę. Ważne jest tylko, żebyś sprawdziła w ebooku jakie ilości masz użyć tych zamienników, aby nadal utrzymać odpowiednia kaloryczność i skład makro w swojej diecie.
Właśnie w taki sposób warto korzystać z diet. Ważne jest odpowiednie zbilansowanie posiłków. Trzymanie się ilości produktów. A to w jakiej formie zjesz te składniki to już może być Twoja inwencja twórcza.
Rób tak, żeby Tobie smakowało, a nie będziesz odczuwała, że jesteś na ograniczającej, strasznej diecie. Pamiętaj zdrowe odżywianie to styl życia i Twoja nowa dieta bez restrykcji.
Zapraszam Cię też na mój instagram, bo stałą dawkę wiedzy żywieniowej 😉