Dzisiaj pokażę Ci różnicę w serach z wiaderka, to żebyś sama zdecydowała, jaki jest dobry ser na sernik dla Ciebie. Świąteczny czas, to często czas testowania i poszukiwania nowych przepisów. Wiem, że wiele z Was lubi zrobić na święta coś nowego, ale również coś tradycyjnego i sprawdzonego. A przy tym wszystkim, prawie w każdym polskim domu zawita na świątecznym stole – sernik. Z różnych przepisów, w różnej formie – ale będzie! W moich Świątecznych Ebookach, też znajdziesz przepisy na serniki i to w różnej postaci. W 1 części Świątecznego Ebooka jest przepis na sernik oreo na zimno i tradycyjny kremowy sernik pieczony, a w 2 części Świątecznego Ebooka masz przepis na piernikosernik i seromakowiec w postaci tortu. Jednak te moje przepisy, są w „odchudzonych” wersjach, niż tradycyjne wypieki.
Jak to zrobić? No właśnie częściowo ma na to wpływ, to jaki ser wybierzesz?
Jaki jest dobry ser na sernik? Żeby Ci to wyjaśnić, przygotowałam dla Ciebie analizę kilku – najbardziej popularnych serów z wiaderka. Teraz większość osób z nich korzysta, bo tak jest łatwiej. Taki ser jest już mocno zmielony, więc dużą część pracy przy wypiekach mamy załatwioną. Wiem, że są zwolennicy jeszcze tradycyjnego sera w kostce na sernik i uważają, że z niego wychodzi najlepszy. Jednak ja do nich nie należę, bo nie lubię tradycyjnych suchych i twardych serników. Niestety nawet najlepiej zmielony samodzielnie ser, jak dla mnie, daje cięższe i suche ciasto – dlatego ja jestem zwolenniczką wiaderek.
Tym bardziej, że większość tych serów w wiaderku, ma normalny, prosty skład – identyczny z serem w kawałku. Jednak pamiętaj, że warto czytać zawsze etykiety i dokładnie sprawdzać.
Ale konkretnie, jaki jest dobry ser na sernik?
Dla mnie najlepszy jest ser z Lidla, tylko jego używam. Wszystkie moje sernikowe wypieki i ciasta na zimno robię z sera z wiaderka PILOS z Lidla. Wychodzą super smaczne i ten ser ma 6 % tłuszczu. W tamtym roku jak mówiłam o tym na Instagramie, to dostałam kilka wiadomości od dziewczyn, że one robią z serem tylko z Piątnicy albo z Wielunia – bo z nich wychodzi najpyszniejszy sernik i…
Ok, jestem w stanie się zgodzić (chociaż nigdy nie jadłam), ale wierzę, że smakuje świetnie z tamtych serów, ponieważ one są bardzo tłuste. A im bardziej tłusty ser, tym smaczniejszy, bo bardziej kremowy i śmietankowy sernik. Tylko pytanie na czym Ci zależy 😉
Ja nie jestem na redukcji, ale kontroluje to co jem i mam na uwadze swoje porcje i posiłki. Dlatego wychodzę z założenia, że wolę zrobić pyszny sernik na serze, który ma 6% tłuszczu niż na serze, który ma 18 czy 26% tłuszczu (tyle właśnie ma kolejno Piątnica i Wieluń). Dzięki temu moje dwa kawałki sernika będą miały taką samą kaloryczność co 1 kawałek sernika zrobiony z tych tłustych serów. Ja wolę zjeść więcej 😉 Dlatego tak wybieram, Ty zadecyduj sama 😉
Dobry ser na sernik – czyli jaki powinien być jego skład? Najprostszy jest najlepszy. Czyli: mleko pasteryzowane, kultury bakterii mleczarskich. Do niektórych serów dodają jeszcze śmietankę, więc jej dodatek też jest w porządku, ale na pewno zwiększy kaloryczność sera i zawartość tłuszczu. Natomiast dodatki typu skrobia modyfikowana czy mleku w proszku, też się zdarzają – jednak są zbędne i uważam, że tych serów lepiej nie wkładać do swojego koszyka.
Drugi podział to pod względem kaloryczności i zawartości tłuszczu. Zostawię Ci tutaj grafikę, dzięki której w łatwy sposób dokonasz swojego wyboru 😉
- Ser PILOS z Lidla. Składniki: mleko, kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego.
1 kg ma 1080 kcal i T = 6 % - Ser SIEDLCE. Składniki mleko pasteryzowane, podpuszczka, kultury bakterii mleczarskich.
1 kg ma 1240 kcal, w tym T = 6,9 % - Twaróg 4 % PRESIDENT. Składniki: mleko, śmietanka, mleko w proszku, kultury mleczarskie.
1 kg ma 920 kcal, w tym T = 4 % (Są w identycznych opakowaniach sery bez mleka w proszku – więc sprawdzaj etykietę, na którą partię trafisz) - Twaróg sernikowy EXTRA JANA. Składniki: mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
1 kg ma 1170 kcal, w tym T = 6,5 % - Serek śmietankowo – twarogowy MLEKOWITA. Składniki: serek śmietankowy, twaróg.
1 kg ma 2060 kcal, w tym T = 18 % - Twaróg sernikowy REGIONALNE SMAKI z Lidla. Składniki: serek śmietankowy, ser twarogowy.
1 kg ma 2060 kcal, w tym T = 18 % - Twaróg sernikowy PIĄTNICA. Składniki: serek śmietankowy, twaróg.
1 kg 2040 kcal, w tym T = 18 %
Grafika: dobry ser na sernik