Jadasz pieczywo? Jesteś miłośniczką chrupiącego chleba, czy drastyczną jego przeciwniczką? Jak już mnie poznałaś, to wiesz, że ja nie jestem restrykcyjną dietetyczką, wyznającą kontrowersyjne poglądy. Nie namawiam Cię do objadania się chlebem na każdy posiłek, ale też nie krzyczę na około, że pszenica to samo zło, a produktów z niej wykonanych trzeba wystrzegać się na każdym kroku. Uważam, że dobrej jakości chleb, śmiało można jeść. To źródło mikroelementów, błonnika i witamin. Oczywiście, mam na myśli pieczywo z mąki razowej z płatkami i otrębami: pszennymi, żytnimi gryczanymi. Jedyną rzeczą, której nie uznaje, nie kupuje i odradzam moim pacjentom jest gotowe, chrupkie pieczywo.
Dlaczego?
Uważam, że są to produkty bardzo przetworzone, pozbawione wartościowych substancji odżywczych. Ubogie w minerały, a wbrew powszechnej opinii dość kaloryczne. 100g takie chrupkiego pieczywa to ok. 360- 390kcal, natomiast 100g pieczywa tradycyjnego żytniego to 230kcal! Jest różnica? Owszem, ale na korzyść tradycyjnego pieczywa.
Proces produkcji chrupkiego pieczywa, polega na ekstradowaniu ziarna zbóż. Oznacza to, że jest poddane zmieleniu i bardzo wysokiemu ciśnieniu oraz wysokiej temperaturze. Wszystko po to aby było wyjątkowo lekkie i delikatne. Niestety, uważam że przez taką obróbkę, pozbawione jest wszelkich korzystnych dla naszego zdrowia substancji.
Jeśli lubisz pochrupać sobie taki chlebek lub poszukujesz inspiracji na inny rodzaj pieczywa niż tradycyjne, proponuję Ci, zrób własne pieczywo chrupkie, przepis jest banalnie prosty. Wykonanie jego – mega łatwe. Smak i jakość, przewyższa wszystkie dostępne w sklepach.
Do przygotowanie pieczywa chrupkiego potrzebujesz:
4 łyżki zarodków pszennych stabilizowanych
4 łyżki pestek dyni
Garść nerkowców lub orzechów włoskich (opcjonalnie)
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki mąki razowej
4 łyżki płatków orkiszowych
Łyżka płatków owsianych
Szklanka wody
Przepis: Wszystkie składniki suche wymieszaj w misce, zalej wodą i odstaw na ok. 10minut. Następnie powstałe ciasto wyłóż na blachę – na papier do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w nagrzanym na 170stopni piekarniku, przez ok. 30minut. Upieczony chlebek odstaw do ostygnięcia. Pokrój w prostokąty. Świetnie smakuje z przeróżnymi pastami kanapkowymi, humusem czy serkiem kanapkowym (dobrej jakości).