Domowe, pieczone pączki z musem dyniowym

Zbliża się już koniec karnawału, tłusty czwartek jutro.  Internet już huczy od tematyki pączków. Na FB coraz więcej zdjęć tych tłusto-słodkich przekąsek. Nie byłabym sobą, jakbym w takim momencie nie podała Ci dietetycznej alternatywy. Domowe, pieczone pączki z musem dyniowym- to mój pomysł na umilenie sobie tego dnia.

Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień i mało kto wtedy potrafi oprzeć się wszędobylskim pączkom. Bo i po co? Raz w roku naprawdę można sobie na nie pozwolić 😉 Jednak dla fanów tego typu smakołyków, polecam do kawy zjeść jednego smażonego, a kolejne zastąpić zdrowszą wersją – czyli pieczoną. Wiadomo, smak jest inny, bo i przygotowanie inne. Jednak jeśli nie zamierzasz poprzestać na jednym, moja wersja sprawi, że przynajmniej nie skumulujesz wielkich ilości zbędnych kilokalorii.

pieczone pączki

Aby przygotować domowe, pieczone pączki z musem dyniowym potrzebujesz:

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250g  mąki pszennej (typ 450)
szczypta soli
100ml mleka 2

30ml ciepłej wody
30g łyżki masła – rozpuszczonego
2 żółtka
powidła do nadziewania – ja zrobiłam z musem dyniowym
cukier puder do dekoracji

pączusie

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego dodaj mleko, cukier i drożdże i ustaw 1,5min. / temp. 37/Obr. 2, następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj 3min./interwał. Przez pierwsze 20sekund połóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego następnie zdejmij ją, tak aby ciasto podczas wyrabiania mogło się napowietrzać. Na oprószony mąką blat wyjmij ciasto. Powinno być luźne. Nie podsypuj dużo mąki. Odstaw je w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, bardzo delikatnie uformuj placek. Powinien być dość gruby ok. 2 cm. Szklanką wycinaj kółka i układaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.  Blachę odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, następnie włóż do nagrzanego na 200stopni piekarnika. Piecz ok. 10minut aż będą miały złoty kolor. Od razu po upieczeniu nadziewaj pączki powidłami i posyp cukrem pudrem.  Najlepsze do jedzenia są jeszcze delikatnie ciepłe.

Przepis tradycyjny: Mleko delikatnie podgrzej w rondelku, dodaj drożdże i cukier i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw na 10minut, aby drożdże „ruszyły”. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj do tego zaczyn, żółtka i wodę oraz rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz luźną, jednolitą konsystencję. Na oprószony mąką blat wyjmij ciasto. Powinno być luźne. Nie podsypuj dużo mąki. Odstaw je w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, bardzo delikatnie uformuj placek. Powinien być dość gruby ok. 2 cm. Szklanką wycinaj kółka i układaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.  Blachę odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, następnie włóż do nagrzanego na 200stopni piekarnika. Piecz ok. 10minut aż będą miały złoty kolor. Od razu po upieczeniu nadziewaj pączki powidłami i posyp cukrem pudrem.  Najlepsze do jedzenia są jeszcze delikatnie ciepłe.

Tak wyglądają moje domowe, pieczone pączki z musem dyniowym.

pączek

Możesz też nadziać pączki przed pieczeniem, ale ostrzegam nie wyjdą wtedy tak puszyste. Dodatkowo, bardzo prawdopodobne jest, że podczas pieczenia nadzienie wypłynie Ci z pączków. Najlepiej do środka pączka nadaje się twarda marmolada lub powidła. Ja miałam przepyszny dżem dyniowy od cioci – idealnie wkomponował się w te smaki.

Życzę smacznego zakończenia karnawału 😉

pączki