Dzisiaj mam dla Ciebie 6 moich, ciekawych sposobów na rozszerzanie diety niemowlaka – podanie jabłka.
Zaliczam się do grona szczęśliwych mam, które czasami dostaną wielką siatę pysznych jabłuszek od rodzinki. Wtedy mam pewność, że są zdrowe, bez żadnych chemicznych specyfików. Mimo to, często zdarza mi się kupować jabłka i inne owoce czy warzywa. Czasami w marketach czasami na targu. Nie oszukujmy się, przecież nie da się żyć inaczej. Nie unikniemy i nie uchronimy naszych dzieci przed środkami ochrony roślin, czy innymi substancjami chemicznymi stosowanymi w przemyśle spożywczym.
Jednak wybierając jabłka warto, żebyś wiedziała, dlaczego każde w sklepie jest tak błyszczące, piękne i zachęcające do zakupu. Producenci używają specjalnych wosków do nabłyszczania skórki, aby jabłka lepiej wyglądały i zachowywały na długo swoją jędrność. Takie woski chronią przed zepsuciem i uodparniają jabłka na wszelkiego rodzaju urazy i odwodnienie. Dzięki temu podnoszą wartość rynkową owoców i zapobiegają utracie ich masy. Pamiętaj, lepiej wybierać jabłka mniej świecące, mniej błyszczące. Nie wiem jak Ty, ale ja wolę wosku w jabłku nie jeść 😯 Dodatkowo zawsze przed spożyciem, nie istotne czy obierasz jabłko czy nie. Zawsze po przyniesieniu do domu umyj dokładnie owoc pod bieżącą wodą. Jeśli trafiły Ci się owoce lepkie, błyszczące to warto zostawić je w misce wody z łyżeczką octu na ok. 10minut. Potem jeszcze dokładnie wyszorować je w tej wodzie i opłukać pod bieżącą.
Jak już mamy w miarę dobre i czyste jabłka, to ruszamy z przepisami 🙂
- Kompot z jabłek
1 litr wody
4 jabłka
3 goździki
pół laski cynamonu
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z wodą. Dodaj goździki i cynamon i gotuj na BARDZO małym ogniu pod przykryciem ok. 25minut. Przelej do butelki dziecka lub kubeczka, odstaw do ostygnięcia i gotowe.
- Jabłuszka z kompotu z jogurtem i kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu (ja na 2 szklanki wody daję 2 łyżki kaszy i gotuję ok. 8 minut). Pamiętaj, aby stale mieszać kaszę podczas gotowania. Jeśli tego nie zrobisz, jest ryzyko, że Ci się przypali. Następnie dodaj 4 łyżki jabłek z kompotu. Wszystko dokładnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Polej danie 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
- Jabłko pieczone
2 jabłka
banan
Jabłek nie obieraj. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Posyp środek delikatnie cynamonem i całe jabłka zawiń w folię aluminiową. Możesz też ustawić gotowe jabłka w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 180stopni, piecz 25min, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodaj w środek jabłek rozgniecionego banana. Piecz jeszcze 5 minut. Po ostygnięciu, skórka bardzo ładnie odchodzi od miąższu jabłka. Możesz polać danie 1 łyżeczką jogurtu naturalnego.
- Mus jabłkowy z naleśnikiem
100ml wody
3 jabłka
Ciasto:
Cukier puder – 2/3 łyżki
Mąka gryczana – 1/8 szklanki
Mąka pszenna biała – 1 i 1/3 łyżki
Mleko – 1/4 szklanki
Olej kokosowy – 1 i 1/3 łyżki
Woda mineralna niegazowana – 1/5 szklanki
Do miski wsyp mąkę, wlej wodę i mleko wymieszaj. Ciasto musi być gładkie. Przed samym smażeniem dodaj do ciasta olej i jeszcze raz wymieszaj. Smaż naleśniki.
Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka i wlej wodę. Duś na małym ogniu, aż się rozpadną. Posyp lekko cynamonem. Odstaw do przestygnięcia. Gotowym musem nadziewaj naleśniki.
- Mus jabłkowy z twarożkiem
50ml wody
1.5 jabłka
Banan
250g twarogu półtłustego
Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka i wlej wodę. Duś na małym ogniu, aż się rozpadną. Posyp lekko cynamonem i dodaj pokrojonego w plastry banana. Podduś jeszcze ok. 4 minut. Odstaw do przestygnięcia. Twaróg zmiksuj na gładką masę. Dodaj mus jabłkowy, wszystko razem ponownie zmiksuj. Gotowe.
- Kasza manna z tartym jabłkiem
Kaszę manną ugotuj na mleku kokosowym (przepis na domowe mleko kokosowe znajdziesz TU). Ja na 2 szklanki mleka daję 2 łyżki kaszy i gotuję ok. 3 minut. Pamiętaj, aby stale mieszać kaszę podczas gotowania, jeśli tego nie zrobisz kasza się zbryli. Po tym czasie, dodaj starte jabłko i gotuj jeszcze 3minuty, stale mieszając. Gotowe danie możesz polać domowym sokiem. Ja dodałam Lenie łyżkę soczku z czarnej porzeczki.
PAMIĘTAJ: do przepisów używaj słodkich jabłek, ponieważ żadnego dania nie dosładzamy. Jabłka mają słodycz w sobie i dzięki takim sposobom ich przygotowywania wydobędziesz ich naturalny, słodki smak 😆
Jak to zwykle bywa z jedzeniem, jaki temat nie rozpocznę to budzi wiele kontrowersji. Chciałam napisać po prostu parę słów o jabłkach. Niestety wyszło dość długo, ale musiałam się z Wami podzielić. Wiadomo, jeść trzeba i nie uciekniesz od obecnych metod konserwowania żywności. Ważne, żebyś pamiętała, że warto zawsze wybierać mniejsze zło.