Dzisiaj na specjalną prośbę jednej z moich czytelniczek 😉 Podaję, pomysły na dania dla niemowlaka, które są bogate w żelazo. Żelazo w diecie niemowlaka, jest niezmiernie istotne.
Odpowiada za prawidłowy rozwój dziecka. W okresie niemowlęcym, niedobór żelaza zaburza metabolizm w neuronach, wytwarzanie neurotransmiterów i funkcjonowanie pamięci. Mówiąc prościej, jego niedobór wpływa na zdolności umysłowe i rozwój neurologiczny naszych Maluchów. Oznacza to, że dzieci z niedoborem żelaza, mogą mieć problemy z koncentracją, zachowaniem uwagi, ale też odpornością. Często u takich dzieci, może się pojawić zmęczenie i osłabienie.
Dzieci urodzone prawidłowo, zgodnie z terminem porodu, zdrowe, mają wystarczające zapasy żelaza na ok. 4 miesiące życia. W zależności od dziecka. Potem zaczynają się stopniowo wyczerpywać. Mleko matki jest niewystarczające pod tym względem. Dlatego właśnie, rozszerzanie diety malucha można rozpocząć po 4 do 6 miesiąca życia. Po 6 miesiącu życia, rozpoczęcie rozszerzania diety jest obowiązkowe m.in. dlatego, że w tym czasie zapotrzebowanie na żelazo u dziecka drastycznie wzrasta. Niemowlęta w wieku 6-12miesięcy, potrzebują 11 mg żelaza na dobę.
Dzieci, które są w grupie ryzyka to:
Dzieci przedwcześnie urodzone
Dzieci mam, które podczas ciąży miały niedobory żelaza
Dzieci z ciąż mnogich
Dzieci, które miały małą masę urodzeniową
Jeśli lekarz stwierdzi u dziecka duże niedobory, może zalecić stosowanie suplementacji, preparatami żelaza. Dodatkowo, na rynku dostępne są kaszki fortyfikowane, czyli zawierające specjalny dodatek minerałów i witamin, w tym wapnia i żelaza. Jednak ostrzegam przed takimi gotowymi kaszkami instant. Pisałam o tym już we wcześniejszym poście, jeśli nie czytałaś to zapraszam, znajdziesz go TU.
Rozszerzanie diety dziecka w wieku 6-12 miesięcy powinno opierać się na takich produktach: wołowina chuda, cielęcina, żółtko jajka i warzywa bogate w żelazo ( buraki, jarmuż, natka pietruszki, szczypiorek, szpinak).
Ale dość ogólników, przechodzimy do konkretów. Kilka moich pomysłów na wartościowe dania dla dziecka, bogate w żelazo. Lenka wszystko zjada z dużym apetytem 🙂
Aby wprowadzić żelazo w diecie niemowlaka, możesz wykonać takie dania:
- Aromatyczna zupka
100g marchewki
50g buraczka
100g ziemniaków
20g pora
100g wołowiny – szynki (lub cielęciny)
Łyżka kaszy jęczmiennej
Łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Mięso ugotuj, aż będzie miękkie. Warzywa pokrój w drobną kostkę i gotuj 20minut. Na 15minut przed końcem gotowania dodaj kaszę. Następnie, całość – łącznie z wodą, przełóż do blendera, dodaj łyżeczkę masła, mięso i natkę pietruszki. Zmiksuj dokładnie na papkę.
2. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Jajko ugotowane na twardo
100g sera twarogowego półtłustego lub tłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 gałązki posiekanej natki pietruszki
Łyżeczka posiekanego szczypiorku
Z ugotowanego jajka oddziel żółtko, rozgnieć go widelcem. Dodaj twaróg i jogurt. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Posyp pietruszką i szczypiorkiem.
3. Smoothie owocowe
Pół bardzo miękkiego, dojrzałego mango
1 kiwi
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki jogurtu naturalnego
Płatki ugotuj na wodzie. Na koniec gotowania dodaj resztę składników i wszystko razem zmiksuj.
4. Makaron ze szpinakiem
2 garści makaronu (ja kupuję z semoliny małe „kolanka” są w Lidl’u
100g szpinaku
30g sera twarogowego półtłustego
Łyżeczka masła
Pół ząbka czosnku
2 łyżeczki szczypiorku
Żółtko jaja
Makaron ugotuj, bez soli oczywiście. Szpinak – jeśli jest mrożony to wrzuć na patelnię, aż odparuje woda. Jeśli świeży, porwij na drobne kawałeczki, podlej delikatnie wodą i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i żółtko. Wymieszaj dokładnie, aż się zetnie. Na koniec dodaj masło, ser i dokładnie wymieszaj. Następnie, posyp szczypiorkiem. Wymieszaj całość z makaronem.
5. Hummus z ciecierzycy
Dzień przed przygotowywaniem hummus’u, ciecierzycę zalej zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle wody ile ciecierzycy. Zostaw na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedź i opłucz. Zalej dużą ilością świeżej wody, dodaj łyżeczkę sody i zagotuj. Gotuj przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz.
Ugotowaną cieciorkę odcedź i dokładnie opłucz. Przełóż do naczynia blendera, dodaj tahinę, sok z cytryny /ok. 2 łyżek/ i czosnek i wszystko zmiksuj na bardzo gładką pastę.
Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolej powoli lodowatą, ale przegotowaną wodę /1/5 szklanki /cały czas miksując. Ucieraj hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Przechowywać możesz w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce do 5 dni.
To danie, idealne na śniadania, dla całej rodziny 🙂
6. Sok marchewkowo – jabłkowy, przepis znajdziesz TU
7. Buraczki z wołowiną
100g wołowiny
150g buraka
Łyżeczka, płaska masła
Łyżeczka soku z cytryny
Łyżka płaska śmietany 12%
Mięso pokrój na drobną kosteczkę i ugotuj, w dużej ilości wody, aż będzie mięciutkie. Buraczki umyj, NIE OBIERAJ, ugotuj. Następnie obierz i zetrzyj na tarce lub zmiksuj w blenderze na niewielkie kawałeczki. Przełóż do garnka, dodaj śmietanę i podgrzej je, stale mieszając. Następnie dodaj masło i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie. Możesz jeszcze chwilę poddusić. Małe kawałeczki ugotowanego mięsa , pokrój i wrzuć do buraczków.
- Pulpety w sosie warzywnym
200g cielęciny
żółtko
50g bułki czerstwej
¼ łyżeczki tymianku
szczypta kurkumy
2 małe marchewki
pietruszka
4cm pora
niewielki kawałeczek selera
Mięso zmiel, dodaj do niego namoczoną w wodzie bułkę i przyprawy (możesz dodać wg własnego gustu, a najlepiej takie jakie lubi dziecko). Dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dodaj żółtko i mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Z powstałej masy uformuj małe pulpeciki.
Warzywa pokrój w plastry, wrzuć do garnka z niewielką ilością wodą, zagotuj. Następnie dodaj pulpety. Wszystko duś na małym ogniu ok. 25minut. Jeśli pulpeciki, będą już miękkie, a mięso ugotowane, to wyjmij je z garnka. Do pozostałego wywaru dodaj natkę pietruszki i zmiksuj całość. Podawaj pulpeciki pokrojone i polane powstałym sosem.
- Kasza gryczana z serem
3 łyżki kaszy gryczanej
100g sera twarogowego
¼ awokado – bardzo miękkiego
Kaszę ugotuj na wodzie. Awokado obierz i rozgnieć widelcem. Wymieszaj go z serem i dodaj powstałą pastę do kaszy.