W moim domu bardzo lubimy ciasta, które same się robią i nie trzeba poświęcać na ich wykonanie dużo czasu. Serniki na zimno to od kilku lat stały deser u nas. W razie ochoty na coś słodkiego, sprawdzają się idealnie. Zwykłe serniki na zimno robiłam w przeróżnych smakach i z różnymi składnikami, zobacz jeśli jeszcze nie próbowałaś. Teraz chciałam zaskoczyć Cię nowym pomysłem i chyba mi się udało. Fit sernik bez pieczenia z tapioką. Wyszło mi „bubble cheese cake” 🙂 Taką nazwę sobie wymyśliłam, a co 🙂
Mus do niego możesz dodać z dowolnych owoców np. truskawki, maliny, czarna porzeczka lub tak jak u mnie czarna jagoda. Moim zdaniem, to właśnie ona nadała mu jeszcze tak wyjątkowy smak.
SKŁADNIKI NA MÓJ BUBLE CHEESE CAKE
CZYLI FIT SERNIK BEZ PIECZENIA Z TAPIOKĄ:
MASA SEROWA:
1/2 szklanki tapioki
2 szklanki mleka 2% lub mleka roślinnego np. migdałowego
700g sera z wiaderka, lub sera twarogowego bardzo dobrze zmiksowanego
50g ksylitolu
30g orzechów laskowych
20g żelatyny rozpuszczonej w 50ml gorącej wody
MUS:
200g czarnych jagód (u mnie mrożone)
10g żelatyny, rozpuszczonej w 30ml gorącej wody
Przepis tradycyjny: Tapiokę zalej mlekiem. Odstaw na godzinę, następnie ugotuj ją na bardzo małym ogniu i stale mieszaj. Niestety bardzo lubi się przypalać. Jeśli będzie zbyt gęsta dolej wody lub więcej mleka. Odstaw do ostudzenia.
Ser zmiksuj z ksylitolem – tak aby wyszła Ci bardzo gładka, puszysta masa. Dodaj posiekane orzechy i stale mieszając wlewaj powoli rozpuszczoną żelatynę. Na sam koniec wymieszaj z ugotowaną tapioką. Gotową masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki – poczekaj, aż stężeje.
Jagody (u mnie po rozmrożeniu) zmiksuj z rozpuszczoną żelatyną i polej po serniku. Wstaw ponownie do lodówki na min. 1 godzinę.
Przepis na Thermomix: Tapiokę zalej mlekiem. Odstaw na godzinę, następnie ugotuj ją na bardzo małym ogniu i stale mieszaj. Niestety bardzo lubi się przypalać. Jeśli będzie zbyt gęsta dolej wody lub więcej mleka. Odstaw do ostudzenia.
Do naczynia miksującego włóż ser i ksylitol i ustaw 1 minuta/ obr. 4. Dodaj orzechy i ustaw 10s/ obr. 5.5 Następnie włącz 30s/ obr. 3 i w tym czasie przez otwór w pokrywie wlej rozpuszczoną żelatynę, a potem dodaj w ten sam sposób ostudzoną tapiokę.
Gotową masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki – poczekaj, aż stężeje.
Jagody (u mnie po rozmrożeniu) włóż do naczynia miksującego i ustaw 10s/ obr. 10. Następnię ustaw 20s/ obr. 3 i przez otwór w pokrywie wlej rozpuszczoną żelatynę. Gotowy mus polej po serniku. Wstaw ponownie do lodówki na min. 1 godzinę.