To ciasto – galette ze śliwkami – zrobiło się hitem na moim instagramie. Pokochałyście go tak jak ja. Przede wszystkim szybkość i prostota jego wykonania, sprawia, że każdy jest w stanie zrobić sobie tak smaczne drugie śniadanie do kawki. Poza tym ten zapach unoszący się po całym domu podczas pieczenia – rewelacja. I najważniejsze dobre jego zbilansowanie, sprawia, że może stanowić idealny posiłek w diecie.
Zostawiam Ci przepis poniżej i działaj, póki mamy sezon na śliwki 🙂 Według mnie idealnie pasują do tego węgierki, a dodatek miodu uzależniam od stopnia dojrzałości owoców.
Od razu napiszę Ci, że porcja tego ciasta – galette ze śliwkami – jest zbilansowana i dopasowana do osób z insulinoopornością. I już Ci wyjaśniam występowanie miodu – który często jest kontrowersyjny w diecie z niskim IG. Owszem miód ma wysoki IG i nie jest zalecany W DUŻEJ ILOŚCI do spożywania dla osób z IO. Jednak w tym przepisie miód nadaje TEN SMAK i według mnie nic innego go nie zastąpi. Poza tym na całe ciasto jest jego jedynie 20 g, czyli 1 porcja dla osoby z IO zawiera tylko 2,5 g miodu, czyli niewiele. A tym bardziej biorąc pod uwagę, że całe danie ma jeszcze źródła tłuszczów i białka. Dzięki temu taka znikoma ilość miodu, wkomponuje się w cały bilans posiłku.
CIASTO:
200 g mąki orkiszowej razowej
40 g ksylitolu zmiksowanego na puder
100 g masła
25 g wody
Szczypta soli
NADZIENIE:
500 g śliwek (waga z pestkami)
20 g miodu
Pół łyżeczki cynamonu
10 g mąki migdałowej
30 g posiekanych migdałów
Przepis tradycyjny: Składniki na ciasto zagnieć. Ciasto rozwałkuj, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ze śliwek usuń pestki. Polej je miodem i posyp cynamonem. Wymieszaj. Następnie rozwałkowane ciasto oprósz mąką migdałową. Połóż śliwki. Zawiń boki ciasta – jak na filmie – ZOBACZ TUTAJ. Posyp posiekanymi migdałami. Boki posmaruj roztrzepanym białkiem lub mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok. 25 – 30 minut. Galette ze śliwkami – gotowe. Najlepiej smakuje na ciepło.
Przepis na Thermomix: Jeśli nie masz zmiksowanego ksylitolu na puder to, do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp ksylitol. Ustaw 15 s/ obr. 10. Dodaj pozostałe składniki na ciasto. Ustaw 25 s/ obr. 5. Zgarnij wszystko ze ścianek naczynia i ustaw jeszcze 5 s/ obr. 5. Wyjmij ciasto z naczynia, zagnieć kulę. Ciasto rozwałkuj, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ze śliwek usuń pestki. Polej je miodem i posyp cynamonem. Wymieszaj. Następnie rozwałkowane ciasto oprósz mąką migdałową. Połóż śliwki. Zawiń boki ciasta – jak na filmie – ZOBACZ TUTAJ. Posyp posiekanymi migdałami. Boki posmaruj roztrzepanym białkiem lub mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok. 25 – 30 minut. Galette ze śliwkami – gotowe. Najlepiej smakuje na ciepło.
Z ciasta wychodzi 8 porcji, a każda z nich ma ok. 260 kcal,
w tym B: 5,5 g; T: 13,7 g; W: 32,7 g; ŁG = 14 (średni)
Jeśli chcesz zbilansować je odpowiednio do diety z moich DIETETYCZNYCH EBOOKÓW z niskim IG (moje ebooki możesz zobaczyć TUTAJ).
To na drugie śniadanie w diecie na:
1600 kcal jedz: 1 kawałek ciasta i 100 g skyru pitnego
1700 kcal jedz: 1 kawałek ciasta i 130 g skyru pitnego
1900 kcal jedz: 1 kawałek ciasta i 190 g skyru pitnego
2100 kcal jedz: 1 kawałek ciasta i 250 g skyru pitnego
Bilans powyższych dań jest dopasowany +/- 5% do posiłków drugich śniadań z Dietetycznych Ebooków z niskim IG, zarówno pod względem kaloryczności jak i makroskładników. Dzięki temu możesz przepisać sobie odpowiednią ilość do swojej kaloryczności diety i używać tego przepisu wymiennie z drugimi śniadaniami. Tak to jest w moich Ebookach z dietą, że staram Ci się pokazywać jak każde smaczne danie można stworzyć i zbilansować, żeby było zgodne z dietą – ale i super smaczne. Tak żebyś nie czuła się „jak na diecie”. Przecież o to chodzi na diecie, żeby nie odczuwać jej na co dzień -prawda? 🙂