Fasolka szparagowa z tofu – po tajsku

Fasolka szparagowa z tofu – po tajsku, zupełnie w nowym wydaniu. Trochę orientalnie. Aromatycznie i chrupiąco. A przy tym oczywiście jak zawsze z myślą o moich insulinkach. To danie jest idealne zbilansowane dla insulinoopornych. Od razu Ci napiszę na temat mąki ziemniaczanej, bo to kontrowersyjny składnik w diecie z niskim IG. Mąka ziemniaczana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego dania z nią w roli główniej nie powinny znależć się w diecie z niskim IG. Mam tu na myśli np. miseczkę budyniu jako drugie śniadanie – to zły wybór. Natomiast w tym przepisie: fasolka szparagowa z tofu – po tajsku, jest znikoma ilość mąki ziemniaczanej w jednej porcji. Dodatkowo to danie zawiera również białko, tłuszcz, błonnik. W związku z tym może stanowić dobrze zbilansowany posiłek dla insulinoopornych 😉

Zobacz też mój sezonowy przepis na tartę z dynią.  KLIKNIJ TUTAJ

300 g fasolki szparagowej

180 g tofu

50 g papryki

20 g orzeszków ziemnych

10 g oleju

15 g masła

3 łyżeczki sosu sojowego

MARYNATA DO TOFU:

1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

¼ łyżeczki wędzonej papryki

5 łyżeczek sosu sojowego

¼ łyżeczki słodkiej papryki

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka czosnku granulowanego suszonego

¼ łyżeczki ksylitolu

¼ łyżeczki soli

Przepis: Fasolkę ugotuj. Tofu pokój w małą kostkę, wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Dodaj pokrojone tofu i dokładnie obtocz je w powstałej marynacie. Najlepiej odstaw na min. 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć tofu, podpiecz z jednej strony. Przerzuć na drugą i dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę i podsmaż. Jak będzie gotowe wsyp posiekane drobno orzechy. Dodaj fasolkę, 3 łyżeczki sosu sojowego i masło. Podsmaż wszystko razem jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe.

Jeśli chcesz zobaczyć filmik z przygotowania tego dania, to wejdź na mój instagram. KLIKNIJ TUTAJ.

Przepis jest na 2 porcje.

1 porcja ma ok. 364 kcal, w tym B: 21,4 g; T: 23,9 g; W: 19,2 g; ŁG = 3 (niski)

Fasolka szparagowa z tofu-po tajsku