Jajka po turecku

Śniadanie mistrzów! Dziś chciałabym podzielić się przepisem na jajka po turecku, które są absolutnie niezwykłe. Jeśli jeszcze nie miałaś okazji ich spróbować, koniecznie to zrób 😉

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym przepisie i zobaczyłam zdjęcie tej potrawy, wiedziałam, że muszę wypróbować natychmiast. I nie zawiodłam się ani trochę. Ten smak jest po prostu fenomenalny i gwarantuje idealny początek dnia.

Oczywiście, jeśli tak jak ja, jesteś fanką jajek z płynnym żółtkiem, to to danie jest właśnie dla Ciebie. Połączenie lejącego żółtka z czosnkowo-cytrynowym jogurtem to po prostu smak idealny. A jaki dodatek robi największą robotę? Masło. Nie pomijaj go w tym przepisie. Koniecznie polej to danie roztopionym, a nawet lekko podpalonym masłem. Wiem, może to nie jest idealne z dietetycznego punktu widzenia, ale czasem smak po prostu musi wygrać z rozsądkiem, przynajmniej u mnie tak jest 😄.

Słyszałam, że jajka po turecku to naprawdę tradycyjne danie tureckie. Nie tak jak ryba po grecku, o której Grecy nie mają pojęcia 😂. Ale co tam, smak nie zna granic kulinarnych!

 

Oto przepis na jajka po turecku! 🔥

Składniki:

– 100 g jogurtu greckiego

– 1 ząbek czosnku

– Starta skórka z cytryny

– Sól do smaku

– 2 jajka

– 8 g masła

– 80 g chleba razowego

– 5 g oleju

Przygotowanie:

1. Wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą skórką cytryny. Dodaj sól i pieprz według smaku.

2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podpiecz kromki chleba – najlepiej smakują te z rumieńcami 🤩

3. jajka przygotuj w koszulkach, albo zrób sadzone ale z lanym żółtkiem. Przełóż na talerz z jogurtem

4. Masło rozpuść na patelni (aż się lekko zrumieni). Możesz dodać do niego odrobinę chili lub wędzonej papryki. 

4. Polej danie i posyp posiekanym szczypiorkiem. Jedz z grzankami.

 

Ten przepis jest oczywiście odpowiedni dla insulinoopornych. Wejdź TUTAJ na mój instagram i zobacz krok po kroku jak zrobić to danie 😉 Możesz też zajrzeć i zobaczyć TEN FILMIK – zapraszam. Zobacz też TUTAJ przepis na genialne danie z burattą – może przyda Ci się jako pomysł na ciekawą niecodzienną kolację 😉

 

Całość ma około 540 kcal,

w tym: B: 21,4 g; T: 31,7 g; W: 40,1 g. 😋

jajka po turecku