Jogurtowiec z truskawkami, to prosty przepis na efektowne i smaczne ciasto. Jak wstawiłam jego zdjęcie na FB, od razu posypały się prośby o przepis. Nie chcę Cię trzymać w niepewności, więc już go podaję.
Pomysł na spód do ciasta powstał, z potrzeby wykorzystania tych składników, które akurat miałam w domu. Mam tu na myśli mąkę ze słonecznika. Takie cudo dostałam kiedyś o mojego pacjenta i teraz staram się wymyślać dla niej smaczne i wartościowe wykorzystanie.
Jeśli nie masz u siebie takiej mąki to oczywiście możesz zamienić ją i dodać zwykłe ziarna słonecznika – po zmieleniu konsystencja będzie także odpowiednia. Słonecznik nadaje tutaj bardzo charakterystyczny smak. Wersja bardziej tradycyjna na jogurtowiec z truskawkami: będzie z dodatkiem płatków owsianych zamiast słonecznika. Wybór zostawiam Tobie.
Drugim składnikiem, który urozmaica mój jogurtowiec z truskawkami jest chia.
Nie musisz jednak biec do sklepu, żeby ją specjalnie kupić i dodać kilka łyżeczek. Ciasto wyjdzie także bez niej, tylko wizualnie będzie mniej atrakcyjne, bo pozbawisz go ciemnych kropek. Jogurtowiec z truskawkami możesz też zrobić dodając zamiast chia posiekane rodzynki – pamiętaj ciasto dzięki nim będzie bardziej słodkie, dlatego możesz dodać wtedy mniej ksylitolu.
Jeśli masz chia, to polecam Ci też przepis na moje ptasie mleczko właśnie z jej wykorzystaniem.
Trzeci składnik, który również można zrobić w dwóch wariantach to wierzch ciasta czyli galaretka.
Idąc na łatwiznę i przymykając delikatnie oko na skład galaretki, można wykorzystać obecnie „modną” galaretkę krystaliczną – bezbarwną o smaku truskawkowym.
Uważam, że sporadycznie możemy czasami z niej skorzystać, tym bardziej że daje fajny efekt na ciastku, bo praktycznie jej nie widać, tylko same truskawki.
Wersja bardziej zdrowsza i bez dodatku cukru i sztucznych aromatów – to domowa galaretka.
Jak ją zrobić?
Wystarczy zagotować 2 szklanki domowego soku truskawkowego i do gorącego dodać 4 łyżeczki żelatyny. Wymieszać, odstawić do ostygnięcia i polać po ciastku. Wstawić do lodówki aby stężała.
Ja mój jogurtowiec z truskawkami, robiłam w blaszce o wymiarach 27x17cm, jeśli chcesz aby było wyższe zrób w mniejszej blaszce. A gdy chcesz zrobić go na imprezę – polecam od razu przyszykuj podwójną porcję 😉
Już podaję Ci mój przepis na to ciastko, pamiętaj że zawsze możesz skorzystać z powyższych alternatyw.
SPÓD:
100g daktyli bez pestek (zalej wrzątkiem na 10 minut)
100g mąki ze słonecznika
70g masła orzechowego
MASA JOGURTOWA:
700g jogurtu naturalnego ok. 2%
5 łyżek ksylitolu
3,5 łyżki chia
4 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 50ml gorącej wody
DEKORACJA:
0,5kg truskawek
1 krystaliczna galaretka i woda do jej rozpuszczenia
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż odsączone daktyle i ustaw 20s/obr.7 Następnie dodaj mąkę i masło orzechowe i ustaw 30s/obr.6 Masa powinna być sypka jak piasek ale klejąca. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno uklep – wstaw do lodówki.
Naczynie miksujące umyj i przelej do niego jogurt. Dosyp ksylitol i ustaw 15s/ obr.5. Po tym czasie dodaj chia i ustaw thermomix na mieszanie 30s/ obr.4. W tym samym czasie przez otwór w pokrywie wlewaj rozpuszczoną żelatynę. Całość przelej do blaszki ze spodem do ciasta. Wstaw ponownie do lodówki, aby stężało.
Jak już się zetnie udekoruj truskawkami przekrojonymi na pół lub pokrojonymi w plasterki. Bardzo ściśle ułóż je na jogurtowcu i zalej galaretką. Ostaw ponownie do stężenia galaretki.
Przepis tradycyjny: Do blendera włóż odsączone daktyle i rozdrobnij, następnie dodaj mąkę i masło orzechowe. Zmiksuj wszystko razem. Masa powinna być sypka jak piasek ale klejąca. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno uklep – wstaw do lodówki.
Jogurt wymieszaj z chia i ksylitolem, stale mieszając wlej rozpuszczoną żelatynę i całość przelej do blaszki ze spodem do ciasta. Wstaw ponownie do lodówki, aby stężało.
Jak już się zetnie udekoruj truskawkami przekrojonymi na pół lub pokrojonymi w plasterki. Bardzo ściśle ułóż je na jogurtowcu i zalej galaretką. Ostaw ponownie do stężenia galaretki.