Przepis na przepyszny sernik chałwowy, już Ci kiedyś podawałam. Jeśli go nie robiłaś to koniecznie ZAJRZYJ TUTAJ po przepis. Jest wyśmienity, delikatny z nutą polewy chałwowej. To tradycyjny, pieczony sernik z sera twarogowego. Dzisiaj chcę Ci dać przepis na mój autorski sernik z kaszy jaglanej na zimno, z polewą z tahini.
Co to jest tahini?
Nazwa tajemnicza, ale to jest po prostu pasta sezamowa, czyli ucierane, zmiksowane ziarna sezamu. Po takiej obróbce powstaje „masło” sezamowe, nazywane właśnie pastą tahini. Masło orzechowe na pewno znasz, obecnie tahini staje się równie popularna i dostępna jest już w każdym markecie spożywczym. Dobra pasta, powinna w swoim składzie zawierać tylko 1 składnik, czyli 100% ziaren sezamu. Czasami w niektórych, możesz przeczytać w składzie jeszcze dodatek oleju. Sezam sam w sobie jest tak oleisty, że w zupełności z samych ziaren uda się otrzymać pożądaną konsystencję pasty. Kupując słoik tahini, możesz zauważyć rozwarstwienie pasty – jest to naturalne, przed użyciem należy ją wymieszać.
Sernik z polewą chałwową, ale bez chałwy, jak to?
Chałwę robi się z sezamu, tahini też, dlatego dodatek tej pasty do polewy sernika, nadał mu posmak chałwy.
Sernik z kaszy jaglanej na zimno, z polewą chałwową, to połączenie idealne. Ciasto, nie wymaga pieczenia, ani dużych zdolności kulinarnych. Smakowo zastępuje popularne ciasta, choć jego skład jest dużo zdrowszy od tradycyjnych.
Oczywiście jak w każdych moich przepisach, dodatek substancji słodzących to kwestia indywidualna, zależności od tego, na jakim etapie odstawiania cukru i komercyjnych słodyczy jesteś. Ja już nie kupuję i praktycznie nie jadam gotowych słodkości w związku z tym odzwyczaiłam się mocno od słodkiego smaku i dodatek substancji słodzących w moich przepisach jest znikomy.
Jak sprawdzić czy ten sernik z kaszy jaglanej na zimno będzie dla Ciebie odpowiednio słodki?
W tym przepisie akurat możesz wszystko spróbować w trakcie wykonywania. Zarówno smak masy jak i polewy. Jeśli stwierdzisz, że wolisz bardziej słodkie to po prostu dodaj więcej ksylitolu. Pamiętaj jednak, że im mniej tym lepiej 😉 Ciasto ma Ci jednak smakować, dlatego ja zawsze wychodzę z założenia, że najlepiej sprawdzają się stopniowe zmiany, a nie drastyczne cięcia 😉
DO PRZYGOTOWANIA SERNIKA Z KASZY JAGLANEJ NA ZIMNO, POTRZEBUJESZ:
NA MASĘ:
1 szklankę kaszy jaglanej
3 szklanki wody
250g serka mascarpone
300ml jogurtu naturalnego
3 łyżki ksylitolu
4 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 50ml wody
Laska wanilii
NA POLEWĘ:
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki pasty tahini
Łyżeczka ksylitolu
Przepis: Kaszę ugotuj w wodzie do miękkości – podczas gotowania powinna, wchłonąć całą wodę. Uważaj, bo kasza szybko się przypala. Pilnuj jej podczas gotowania i mieszaj co kilka minut.
Ugotowaną gorącą kaszę zmiksuj blenderem i od razu dodaj do niej serek macarpone, jogurt i ksylitol oraz ziarna wanilii. Wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę. Podczas miksowania stopniowo dodawaj żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Mieszaj ja tak, aby dokładnie połączyła się z masą.
Gotową przelej do tortownicy ( u mnie dno wyścielone folią spożywczą). Wstaw do lodówki, przynajmniej na 2 godziny.
Następnie, rozpuść w garnku olej z pastą tahini i ksylitolem, wymieszaj, ostaw do delikatnego przestygnięcia (ale nie za długo, aby Pasta Ci się nie stężała w garnku). Przelej ją na ciasto i ponownie wstaw do lodówki.
Gotowe ciasto możesz posypać sezamem dla ozdoby.