Labneh – ser z jogurtu. Podobno jest popularny w kuchni bliskowschodniej, ale według mnie on po prostu bardzo przypomina nasz serek kanapkowy typu Almette, Twój smak itp.
Jego domowa wersja jest znacznie bardziej ekonomiczna, bo z dwóch dużych jogurtów greckich wyszło mi ok. 400 g tego serka.
To oznacza, że za niecałe 5,50 zł mam 400 g serka kanapkowego. A serek Almette za 150 g kosztuje ok. 5,50zł. To oznacza, że opłaca się zrobić samodzielnie, tym bardziej, że nie wymaga on zbyt dużego nakładu pracy. Właściwie to robi się sam.
Wystarczy, żebyś miała gazę lub pieluchę tetrową. Do tego sitko i miskę.
I trochę cierpliwości, bo na ten serek trzeba poczekać ok. 12 godzin.
Jego zaletą jest to, że możesz go zrobić w przeróżnych kombinacjach smakowych. Labneh – ser z jogurtu możesz zrobić na słodko do deserów. Może być na wytrawnie lub całkowicie neutralnie.
2 jogurty greckie
1 czubata łyżeczka soli (możesz ją pominąć lub zastąpić dowolnymi ziołami)
Do miski wstaw sitko i na nim połóż gazę. Jogurty wymieszaj z solą, ziołami lub ksylitolem – zależy którą wersję chcesz zrobić. Przelej na gazę i odstaw na 12 godzin. Godzinę na blacie, potem zlej to co ścieknie do miski i wstaw na pozostałe godziny do lodówki. Wyjmij z gazy na talerz i masz gotowy Labneh – ser z jogurtu.
Labneh – ser z jogurtu świetnie smakuje z dodatkiem granulowanego czosnku, albo mieszanki przyprawy w stylu suszone pomidory. Możesz kombinować na różne sposoby. Wszystko zależy od twojej kreatywności.
Ja ten serek również wykorzystuje w przepisach np. do sernika. Kliknij tutaj i zobacz.
P.S. Też polecam Ci zrobić sernik z jagodami – jest mega. Tutaj znajdziesz przepis na niego 😉