Nie wiem jak to się stało, że ten sernik z jagodami jeszcze nie pojawił się na moim blogu. Stał się ulubieńcem wśród moich obserwujących na Instagramie. Zyskał wielkie uznanie i obszerne grono swoich fanów. W związku z tym, obowiązkowo zostawiam przepis tutaj. Zawsze łatwiej odnajdziesz go na blogu, wpisując w wyszukiwarkę sernik z jagodami, niż przeszukując mnóstwo przepisów na moim Instagramie. Chociaż oczywiście zapraszam Cię i tam, po obszerną dawkę pysznych inspiracji na ciasta, dania wytrawne i imprezowe smakołyki. Staram Ci się prawie codziennie zostawiać nowy przepis, zazwyczaj dopasowany pod osoby z niskim IG i całe ich rodziny.
Jeśli lubisz serniki, to nie możesz przegapić też tej wersji z mango i jagodami. Kliknij TUTAJ.
Poniższy przepis na sernik z jagodami podaję Ci na małą tortownicę, o średnicy 18 cm.
SPÓD:
20 g gorzkiej czekolady
10 g ksylitolu
110 g mąki razowej orkiszowej
60 g zimnego masła
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe jajko
Szczypta soli
MASA:
500 g sera z wiaderka (u mnie PILOS)
125 g mascarpone
80 g ksylitolu
40 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
100 g jagód
DODATKOWO:
100 g jagód do posypania po upieczeniu
Przepis tradycyjny: Czekoladę rozdrobnij w mikserze, lub zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Uformuj kulę, owiń w folię lub włóż w pudełko i wstaw ją na min. 1 godzinę do lodówki . Następnie rozwałkuj na wielkość tortownicy, oraz tak aby wyłożyć ciastem całe jej boki . Nakłuj widelcem i piecz przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku na 190 sopni . Ser zmiksuj z mascarpone i erytrytolem. Dodaj mąkę i jajka. Przelej masę na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż jagody. Piecz w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez 50 min. Po upieczeniu odstaw (najlepiej na całą noc). Po tym czasie posyp świeżymi jagodami i gotowe.
Przepis na Thermomix: Czekoladę i ksylitol wrzuć do suchego naczynia miksującego, ustaw 7 s/ obr. 7. Dodaj pozostałe składniki na ciasto. Ustaw 20 s/ obr. 4. Uformuj kulę, następnie rozwałkuj ją na wielkość tortownicy (średnica 18 cm) oraz tak aby wyłożyć ciastem całe jej boki. Nakłuj widelcem i piecz przez ok. 15 minut w nagrzanym na 190 stopni piekarniku. Do czystego naczynia miksującego włóż ser, mascarpone i ksylitol. Wymieszaj 40 s/ obr. 4,5. Dodaj mąkę i jajka, wymieszaj 20 s/ obr. 3. Przelej masę na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż jagody. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 50 min. Po upieczeniu odstaw (najlepiej na całą noc). Po tym czasie posyp świeżymi jagodami i gotowe.
Z podanego przepisu, wychodzi 10 kawałków sernika z jagodami.
1 kawałek ma ok. 260 kcal,
w tym: B: 13,4 g; T: 15,5 g; W: 28,7 g.
Jego jeden kawałek ma NISKI ŁADUNEK GLIKEMICZNY, więc śmiało insulinooporni też mogą zbilansować go w swojej diecie.